Demi

Mokasin pahasti. Mitä teen?

Mokasin pahasti. Mitä teen?
Nolo kämmi saattaa painaa mieltä pitkään. Listasimme viisi totuutta mokaamisesta ja neuvomme, miten pääset yli häpeästä.
Julkaistu: 27.3.2015

Mokaa kuuluukin hävetä

Syyllisyys ja häpeä ovat normaaleja tunteita, kun on tehnyt jotain, minkä tietää vääräksi. Selvittelyn, anteeksipyynnön ja tarvittaessa hyvityksen jälkeen moka pitäisi osata jättää taakseen. Puhu sen kanssa, johon moka kohdistui. Auttaa paljon, jos hän suhtautuu asiaa kivasti.

Anna itsellesi anteeksi

Muista, ettei kukaan ole aina fiksu ja järkevä. Ihmisen toimintaa ohjaavat monet muutkin voimat kuin järki. On tärkeää oppia tuntemaan itsensä, vaikka kaikkia puolia itsessään ei olekaan helppo hyväksyä. Esimerkiksi vanhemmille puhuminen voi helpottaa oloa. Näytä avoimesti, miten paha olo sinulla on ja kerro, että kaipaat lohdutusta, et saarnoja. 

Mokailu on osa ihmisyyttä

Kaikki mokaavat joskus, todistaahan Demin Megamokat-palstakin sen. Epäonnistumisen kammo muuttuu ongelmaksi, jos se pidättelee tekemästä asioista, joista tykkää. Kun jokin menee seuraavan kerran pieleen, kerro koko juttu empaattisimmalle tyypille, jonka tunnet. Naurakaa mokallesi yhdessä.

Aina kaikki ei onnistu

Vaikka olisi kuinka yrittänyt tehdä fiksuja valintoja ja varoa virheitä, mokia sattuu. Avaudut rohkeasti kavereille äläkä jää rypemään nöyryytyksiin. Lisää rentoutta mokaamiseen voit hankkia vaikka aloittamalla uuden harrastuksen, jossa et ole vahvimmillasi.

Mokailusta voi päästä eroon

Kokeile niin sanottua SWOT-analyysia: hahmottele nelikenttään vahvuutesi ja heikkoutesi sekä uhkat ja mahdollisuudet. Valmistautumisesta on apua esimerkiksi työhaastattelussa, jossa pitää kertoa eri puolia itsestään.

Asiantuntijat: psykologi ja psykoterapeutti Riitta Ylikomi, Veera Adolfsen

 

Lue lisää

Kommentoi »