Demi

Miten valmistaudun työhaastatteluun?

Miten valmistaudun työhaastatteluun?
Nyt on aika lähettää kesätyöhakemus. Kun puhelin lopulta soi ja sinut pyydetään haastatteluun, on vuorossa toinen tärkeä vaihe: työhaastatteluun valmistautuminen.
Julkaistu: 10.3.2015

1. Mieti ennen haastattelua vastaus ainakin kahteen miksi-kysymykseen:

Miksi haluat työpaikan? Miksi sinä olisit paras valinta? Voit jäsennellä ajatuksia etukäteen paperille tai harjoitella haastattelua kaverin kanssa, mutta älä opettele vastauksia ulkoa, ettet kuulosta epäluontevalta.

2. Valmistaudu vastaamaan työhaastattelussa kysymyksiin niillä kielillä, joita ilmoitit hakemuksessa osaavasi.

Käy myös läpi hakemuksesi ja mieti, osaatko perustella kaikki väitteesi. Tarkista myös, mitä työnhakuilmoituksessa toivottiin hakijalta ja mieti, miten kerrot niihin ominaisuuksiin viitaten, että olet juuri tähän työhön sopiva.

3. Ota mukaan kopiot aiemmista työ- ja koulutodistuksista, vaikkei niitä erikseen kysyttäisi.

Myös hakemus ja ansioluettelo kannattaa sujauttaa varalta laukkuun.

4. Selvitä etukäteen, missä haastattelu tarkalleen pidetään.

On ahdistavaa harhailla pitkin keskussairaalaa tai tehdasaluetta vielä viisi minuuttia ennen haastattelun alkua. Tallenna puhelimeesi haastattelijan puhelinnumero, jotta voit hätätilanteessa soittaa ja ilmoittaa myöhästymisestä.

5. Pukeudu ja meikkaa siististi mutta älä hienostele.

Paljastava toppi, juhlamekko tai epäsiistit vaatteet saavat haastattelijan ehkä pohtimaan, puuttuuko sinulta tilannetajua. Sporttileirin ohjaajaksi hakevankaan ei kannata pukeutua verkkareihin.

Lähteet: taloussanomat.fi, Anni Lintula & Meri Valkama: Nuoren toimittajan eloonjäämisopas (2009) , Timo Rope: Kosmeettinen äly (2011).

Kommentoi »