Demi

Miten pääsen vapaaehtoistyöhön ulkomaille?

Miten pääsen vapaaehtoistyöhön ulkomaille?
Vapaaehtoistyössä pääsee lähelle uutta kulttuuria ja tekemään oikeasti merkityksellistä työtä. Lue, miten pääset matkaan.
Julkaistu: 18.3.2016

Mitä vapaaehtoistyössä tehdään?

Vapaaehtoistyötä voi lähteä tekemään työleireille tai osallistumalla eri projekteihin.

Projektit voivat olla vaikkapa ecuadorilaisessa eläinhoitolassa työskentelyä tai kehitysvammaisten lasten kanssa työskentelyä Yhdysvalloissa. Netissä voi tutustua listaan erilaisista projekteista.

Työleirejä järjestetään joka vuosi yli 50 eri maassa. Työ vaihtelee aina slovakialaisen linnan kunnostamisesta tansanialaisten lasten opettamiseen. Aikaisempaa työkokemusta ei leireillä vaadita. Leirit kestävät muutamasta viikosta moneen kuukauteen. Alaikäraja on yleensä 18 vuotta, mutta joillekin leireille pääsee jo 16-vuotiaana.

Kuka järjestää matkoja?

Vapaaehtoistyöhön voi hakea erilaisten järjestöjen, kuten Allianssin, Maailmanvaihto ryn:n ja Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n kautta. Myös matkatoimisto Kilroy järjestää vapaaehtoistyömatkoja. Kotimainen Ekomatkaajat-järjestö on keskittynyt ympäristön- ja eläintensuojeluprojekteihin.

EVS-vapaaehtoispalvelu (European Voluntary Service) kestää yleensä 6–12 kuukautta, mutta joskus on tarjolla myös lyhyempiä projekteja. Matkat, asuminen ja muut kulut maksetaan lähes kokonaan, joten vapaaehtoispalvelu sopii myös nuorille, joilla ei ole suurta matkakassaa. Työ voi olla esimerkiksi ympäristöprojektiin osallistumista, monikulttuurisuustyötä tai työskentelyä esimerkiksi lasten tai vanhusten kanssa.

Miksi kannattaa lähteä vapaaehtoistyöhön?

Vapaaehtoistyössä tapaa ihmisiä, joihin ei muuten välttämättä koskaan törmäisi. Se laajentaa omaa maailmankuvaa ja antaa mahdollisuuden tehdä jotain tärkeää. Työn kautta paikallisen kulttuuriin tutustuu aivan läheltä ja kieltä oppii nopeasti, sillä mukana ei välttämättä ole ketään muuta suomalaista. Moni työnantaja arvostaa vapaaehtoistyökokemusta.

Lue lisää

Kommentoi »