Demi

Miten pääsen vaihtariksi?

Miten pääsen vaihtariksi?
Demi neuvoo: Jos vaihto-oppilasvuosi on tähtäimessäsi, nämä vinkit auttavat toteuttamaan haaveesi.
Julkaistu: 9.1.2015

1. Vaihtoon lähdetään yleensä lukion tai ammattikoulun ensimmäisen vuoden jälkeen vuodeksi tai lyhyemmäksi ajaksi vaihtojärjestön tai koulun vaihto-ohjelman kautta. Vaihto-opinnot saa harvoin hyväksiluettua kotimaassa, eli vaihto pitkittää opintoja. Myös kesäksi voi lähteä nuorisovaihtoon.

2. On vaikea sanoa, mikä järjestö on paras, koska vaihdon onnistuminen on usein tuuripeliä. Vaihtareiden omia kokemuksia voi lukea blogeista tai kyselemällä kokemuksia keskusteluissa.

3. Varaudu siihen, että kaikki eivät pääse siihen maahan tai kaupunkiin, jota he toivovat.

4. Stipendi voi kattaa kulut, jos vaihtoon ei ole varaa. Stipendejä voi kysellä järjestöiltä. United World Colleges -ohjelmaan valitaan lukion ykkösiä. Heille kustannetaan kahden vuoden opiskelu ja eläminen uudessa maassa, jossa suoritetaan IB-tutkinto.

5. Kohdemaan kieltä ei aina tarvitse osata. Esimerkiksi espanjankielisissä maissa alkeet yleensä riittävät. Keskiarvovaatimukset vaihtelevat järjestöjen mukaan. Toisille riittää seiska, kun taas Rotary-vaihtarin pitää kuulua luokkansa parhaaseen neljännekseen.

6. Tavallista kalliimmissa Select-ohjelmissa vaihtopaikan ja -koulun saa valita tarkemmin kuin yleensä.

7. Nordplus-verkoston kautta voi hakea tet-harjoitteluun tai eripituisiin vaihtoihin Pohjoismaissa.

8. Kaupallisten vaihtojärjestöjen, kuten STS:n, Exploriuksen tai AFS:n vaihto-oppilasvuodet maksavat noin 6 000–13 000 euroa. Eurooppaan tai Latinalaiseen Amerikkaan pääsee halvemmalla kuin Yhdysvaltoihin, Australiaan tai Uuteen-Seelantiin. Ei-kaupallisten järjestöjen vaihto on kaupallista edullisempi. Esimerkiksi Rotaryn nuorisovaihdossa vaihtari maksaa itse vain lennot ja henkilökohtaiset menonsa, kuten vaatteet. Vastineeksi hänen perheensä järjestää ylläpidon ulkomaalaiselle vaihtarille Suomessa.

Lue lisää:

Ala säästää vaihtarivuoteen jo nyt näillä vinkeillä.

Kommentoi »