Demi

Miten pääsen eroon lentopelosta? Asiantuntija neuvoo

Miten pääsen eroon lentopelosta? Asiantuntija neuvoo
Lentokoneella matkustaminen jännittää monia. Lievään lentopelkoon auttaa parhaiten lentäminen. Näin uskaltaudut koneeseen.
Julkaistu: 8.7.2016

Muista, että lentopelko on tavallista

Lentopelko on hyvin ymmärrettävä pelko, joten sitä ei tarvitse hävetä. Ihminen ei osaa lentää, ja monille meistä on mahdotonta käsittää, kuinka lentokone voi ylipäätään pysyä ilmassa. Lentokoneen moottoreiden äänet, piippaukset ja tärinät voivat pelottaa. Samoin tukaluutta voi lisätä ahdas istumapaikka ja pakko pysyä paikallaan.

Myös laivapelko on  tavallista. Sitä ja lentopelkoa yhdistää ajatus jumissa olemisesta oudossa elementissä (ilmassa tai merellä) ja heiluvat liikkeet. Pelkoa voi lisätä tietoisuus siitä, että on täysin toisten armoilla eikä voi kontrolloida ympärillä tapahtuvia asioita.

Lento- ja laivapelkoa on monen asteista. Lievänä se ei usein estä matkustelua, mutta vaikeana se voi muodostua todelliseksi ongelmaksi, kun lomareissuun ei uskalla lähteä ja vaihto-oppilasvuosi ulkomailla jää haaveeksi.

Järkeily lievittää ahdistusta

Voit miettiä, miten monta lentoa ja laivamatkaa päivittäin maailmassa suoritetaan ja miten vähän onnettomuuksia tapahtuu. Tilastot rauhoittavat mieltä. On oikeasti todennäköisempää joutua auto-onnettomuuteen Suomessa kuin lento- tai laivaonnettomuuteen.

Lievän pelon parasta hoitoa voi olla matkaan lähtö. Lennolla voi sanoa lentoemännälle, että kärsii lentopelosta, jolloin henkilöstö osaa ottaa asian huomioon. Lentoemännältä voi kysyä lennon aikana esimerkiksi, mistä erilaiset äänet johtuvat ja mitä seuraavaksi on tapahtumassa. Lento- ja laivamatka kerrallaan pelko alkaa lievittyä.

Lentopelkoon saa apua 

Pelon hallinnassa auttaa, kun matkustaa yhdessä luotettavan henkilön kanssa. Voitte etukäteen miettiä, mikä voisi helpottaa oloasi, jos ahdistus iskee. Pelaaminen, elokuvan katsominen ja musiikin kuuntelu ovat tapoja saada huomio hetkeksi pois ympärillä tapahtuvista asioista.

Jos matkustamiseen liittyy matkapahoinvointia, voi sitä helpottaa apteekista saatavilla lääkkeillä. Älä kuitenkaan lääkitse pelkoa rauhoittavalla lääkkeellä. Tokkurassa pelon hallinta voi olla entistä vaikeampaa, ja kokemuksesta saattaa tulla poikkeuksellisen kurja.

Jotkin lentoyhtiöt järjestävät lentopelkoisille kursseja, joissa pelkoa lievitetään muun muassa lentokoneen toimintoihin tutustumalla. Vaikean matkustuspelon hoidossa voidaan tarvita myös terapeutin apua.

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue myös

 

Onko sinulla terveyspulmia? Lähetä kysymyksesi Demin asiantuntijalle!

Kommentoi »