Demi

Miten kuukuppia käytetään?

Miten kuukuppia käytetään?
Kuukupin asettaminen ja poistaminen ei onnistu aina ensimmäisellä kerralla, mutta näillä vinkeillä opit sen helposti. Lue myös kuukupin hyvät puolet!
Julkaistu: 27.3.2015

Mikä kuukuppi on?

Kuukautiskuppi on pieni luonnonkumista tai silikonista valmistettu kestävä kuukautissuoja, joka tyhjennetään 2–4 kertaa päivässä. Kuukuppeja myydään marketeissa ja ekokaupoissa. Kuukuppeja on erikokoisia. Sopiva koko määrittyy emättimen anatomian ja sen mukaan, onko vuoto runsasta. Valintaan saa apua Kuukuppikunnasta ja valmistajien sivuilta.

Kuukupin hyvät puolet

  • Se on ekologinen. Siteistä ja tamponeista kertyy paljon jätettä, joka ei sovi kierrätettäväksi.
  • Käyttö ei kuivata limakalvoja eikä haudo ihoa.
  • Voit käyttää kuppia myös yöllä, jos ei nuku reilusti yli kahdeksan tunnin unia.
  • Se sopii uimiseen.
  • Kupin tilavuus ja vaihtoväli on suuri, mutta sitä voi käyttää, vaikka vuoto olisi niukkaa.
  • Kuukuppi on pitkällä aikavälillä halvin kuukautissuoja. Kuukuppi maksaa noin 20–30 euroa ja kestää kolmisen vuotta. Siteistä tai tamponeista kuluja tulee vuodessa monta kymppiä enemmän.

Miten asetan kuukupin?

1. Ennen ensimmäistä käyttöä: Desinfioi kuppi keittämällä tai paketin ohjeen mukaan. 

2. Huuhtele alapää vedellä ja taputtele kuivaksi wc-paperilla.

3. Asetu mukavaan asentoon wc-istuimelle jalat harallaan ja nojaa kevyesti eteenpäin. Ihmisten anatomia on erilainen, joten kannattaa kokeilla myös muita asentoja, jos tämä ei toimi. Voit tunnustella sormilla emättimen sisältä, mihin suuntaan kuukuppi kannattaa työntää. Yleensä suuntana on ristiselkä.

4. Taittele kuppi haluamallasi tavalla. Moni käyttää niin sanottua sydäntaittelua, jossa kuppi puristetaan peukalon ja etusormen väliin kaksinkerroin niin, että yläreuna muodostaa sydämen. Kokeile myös muita kuukupin taitteluvinkkejä

5. Hengitä syvään sisään ja ulos ja mieti jotain mukavaa, jotta lantionpohjan lihakset rentoutuvat. Ensimmäisillä kerroilla kannattaa varata reilusti aikaa kuukupin asettamiseen, sillä jos hermostut, lihasten rentouttaminen on mahdotonta. Koska kuppi ei kuivata emätintä, voi harjoitella paikalleen laittoa jo ennen kuin kuukautiset alkavat.

7. Työnnä kuppi emättimeen. Kuukuppi ei mene syvälle vaan se jää melko lähelle ulkosynnyttimiä. Tiedät, että kuukuppi on hyvin paikoillaan, kun et tunne sitä juurikaan.

8. Kuukupin päässä on antenni. Kun olet testannut kuppia ensimmäisen kerran, lyhennä sitä saksilla sen verran, että se jää emättimen sisään. 

9. Jos kuukuppi ei mene perille, ota se ulos. Niin käy joskus kaikille. Voit sipaista sen päähän hieman vesiliukoista liukuvoidetta helpottamaan yritystä.

Miten poistan kuukupin?

1. Vaihda kuukuppi noin kahdeksan tunnin välein.

2. Istu poistaessa wc-pöntölle ja nojaa kevyesti eteenpäin. Hengitä syvään rentouttaaksesi lihakset. Antennista voit vetää kuppia lähemmäs emättimen suuta. Jos antenni ei ole näkyvissä, kokeile mennä lattialle kyykkyasentoon, jolloin kuppi laskeutuu luonnostaan alaspäin. Voit myös ponnistaa vatsalihaksillasi kuppia alaspäin, samoin kuin ulostaessasi.

3. Ota peukalolla ja etusormella hyvä ote kupin alaosasta. Paina kevyesti kuppia hieman kasaan ja tartu siihen myös peukalolla. Kun saat kupista kiinni, muista pitää lihakset rentoina. Tuo kuppia alaspäin hivuttaen.

4. Jos poistaminen ei onnistu, pidä taukoa ja tee välillä jotain muuta. Kuppi ei varmasti jää sisällesi jumiin lopullisesti. Käyttö vain vaatii vähän harjoittelua.

5. Kun saat kupin ulos, kaada veri vessanpönttöön tai lavuaariin ja pese kuppi hajustamattomalla ja öljyttömällä pesuaineella. Jos sopivaa saippuaa ei ole saatavilla, pelkkä vesipesu riittää toisinaan, kunhan olet pessyt kätesi huolellisesti ennen kupin käsittelyä.

Kuukupin puhdistus

Kuukuppi puhdistetaan keittämällä vedessä aina kuukautisten jälkeen, valmistajan ohjeen mukaan. Kuppien ilmareiät saa puhtaiksi vaikkapa vetämällä reiän läpi neulan, jonka paksuun lankaan epäpuhtaudet jäävät. Kuukautisten välillä kuppi säilytetään sen mukana tulevassa pussukassa. Ilmatiiviissä rasioissa tai muovipusseissa se voi alkaa haista.

Lähde: kuukuppikunta.fi

 

Lue myös

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista.

Kommentoi »