Demi

Miten kuukautisia voi siirtää?

Miten kuukautisia voi siirtää?
Mitä keinoja on menkkojen siirtämiseen? Kuukautisia voi siirtää keltarauhashormoneilla tai e-pillereiden avulla.
Julkaistu: 2.3.2015

Miten kuukautisia siirretään keltarauhashormonilla?

Jos kuukautiskiertosi on säännöllinen ja tiedät parin päivän tarkkuudella, milloin seuraava vuotosi alkaa, voit viivästyttää kuukautisia lääkärin määräämällä keltarauhashormonikuurilla. Ikärajaa ei kuukautisten siirtämiseen ole. Kuuri aloitetaan pari päivää ennen vuodon oletettua alkua, ja sitä jatketaan niin kauan kuin vuodon halutaan pysyvän poissa. Siirtämiseen käytetyt hormonit ovat vahvoja, mutta ne eivät ole terveydelle vaarallisia.

Mitä sivuvaikutuksia kuukautisten siirtämisellä on?

Kuukautisten siirtämisestä ei ole varsinaista haittaa, mutta keltarauhaspillerit voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia kuten päänsärkyä, rintojen arkuutta, turvotusta, ihon rasvoittumista ja mielialavaihteluita. Joskus siirtopilleri ei toimi täydellisesti ja kuurin aikana saattaa tulla tiputteluvuotoa. Siirtoa seuraavat kuukautiset voivat myös olla tavallista runsaammat ja kipeämmät.

MIlloin kuukautiset kannattaa siirtää?

Koska sivuoireet ovat tavallisia, keltarauhashormoneita eli siirtopillereitä ei kannata syödä esimerkiksi tärkeän leirin tai matkan aikana. Siksi kannattaa taktikoida ja siirtää jo aikaisempia kuukautisia: yleensä kierto jatkuu säännöllisenä kuurin jälkeen ja seuraavatkin vuodot osuvat myöhempään. Muistathan, että siirtopillerit eivät suojaa raskaudelta.

Miten kuukautisia siirretään e-pillereiden avulla?

Jos käytät e-pillereitä, voit siirtää kuukautisia niillä. Jatka vain pillerien syömistä niin kauan kuin haluat vuodon pysyvän poissa. Kahden pillerilaatan syöminen ilman taukoa onnistuu yleensä hyvin. Joidenkin naisten kohdun limakalvo ei suostu poikkeavaan rytmiin, ja siirron aikana voi tulla tiputteluvuotoa. Silloin pillerien syöminen on hyvä keskeyttää, pitää normaali viikon tauko ja jatkaa sen jälkeen pillerien ottamista tavalliseen tapaan.

Jos kiertosi on kovin epäsäännöllinen, e-pillerit ovat yleensä ainoa keino siirtää kuukautisia. Pillerien syöminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta tiedät, sopivatko ne sinulle ja totteleeko kuukautisrytmisi niitä. E-pillereiden ehkäisyteho säilyy, vaikka söisit kaksi liuskaa peräkkäin. Vain pillerin unohtaminen tai yli viikon mittaiseksi venyvä tauko aiheuttavat riskin tulla raskaaksi.

Voiko kuukautisia siirtää kotikonstein?

Menkkoja ei valitettavasti voi siirtää kotikonstein. Joskus jännitys voi lykätä kuukautisten alkamista juuri silloin, kun niiden toivoisi alkavan. Alkamispäivää saattaa lykätä esimerkiksi raskauden pelko tai jännitys siitä, ehtivätkö epäsäännölliset kuukautiset tulla ennen leiriä. Rentoutuminen asian suhteen saattaa silloin auttaa, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Asiantuntija: Yleislääkäri ja seksuaaliterapeutti Miila Halonen

Kommentoi »