Demi

Miten kiusaamisen saa loppumaan?

Miten kiusaamisen saa loppumaan?
Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syy. Lue, mitä kannattaa tehdä, jotta saat kiusaamisen loppumaan.
Julkaistu: 23.4.2015

Minua on kiusattu pitkään. Miten saisin sen loppumaan?

Kiusaaminen on aina väärin

Ensimmäiseksi sinun tulee ymmärtää, että se ei ole sinun syysi ja että sinä olet arvokas. Kiusaaminen kertoo enemmän kiusaajista kuin sinusta. Kiusaaja mollaa toista tunteakseen itse olevansa parempi. Se on väärin mutta tavallista. Muista pitää kiinni kaikista niistä hyvistä asioista mitä sinun elämässäsi on.

Et saa antaa periksi

Hae apua opettajalta, koulukuraattorilta ja vanhemmiltasi. Kiusaaminen pitää kerta kaikkiaan saada loppumaan. Keinojen miettiminen on aikuisten vastuulla. Koulun velvollisuus on suojella oppilaita fyysiseltä ja henkiseltä väkivallalta.

Kiusaamisesta on nykyisin paljon tietoa, ja hyviä käytäntöjä kiusaamisen lopettamiseen on löydetty. Kouluja varten on olemassa KiVa Koulu -ohjelma. Vanhempienkin kannattaa tutustua siihen. Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilla on mahdollisuus saada neuvoja ja jutella toisten kiusaamista kokeneiden kanssa. Älä anna periksi avun hakemisessa. 

Asiantuntija: psykologi ja psykoterapeutti Riitta Ylikomi

 

Kun näet kiusaamista

  • Kerro aikuiselle, oli asia miten pieni tahansa. Opettajalla on velvollisuus auttaa, jos hän kuulee kiusaamisesta. Ilkeistä viesteistä tai kuvista kannattaa ottaa todisteeksi kuva.
  • Sanokaa porukassa kiusaajalle, ettei hänen toimintansa ole fiksua. Kiusaaminen tarvitsee yleisön. Se voi loppua, kun kiusaaja tajuaa, ettei hänen tekojaan hyväksytä.
  • Kerro kiusatulle, että olet huomannut kiusaamisen ja ettei hän ole yksin. Pyydä yksinäinen mukaan porukkaan. Ulkopuolelle sulkeminenkin on kiusaamista.

Asiantuntija: Anne-Mari Karvonen, äidinkielen opettaja ja Rukan koulun Kiva koulu -koordinaattori

Lue lisää

Kommentoi »