Demi

Miten kierukka toimii?

Miten kierukka toimii?
Etsitkö vielä sopivaa ehkäisymenetelmää? Hormonikierukka tai kuparikierukka voi olla sopiva ehkäisyväline. Tässä kaikki, mitä kierukoista pitää tietää.
Julkaistu: 28.5.2015

Miten kierukka toimii?

Ehkäisykierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen esine, jonka lääkäri asettaa kohtuun. Kierukka sopii pitkäaikaiseksi ehkäisymenetelmäksi useimmille naisille. Kierukka ei suojaa seksitaudeilta, vaan tarvittaessa pitää käyttää lisäksi kondomia. Ehkäisykierukoita on kahdenlaisia: kuparikierukka ja hormonikierukka.

Hormonikierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen esine, jossa muovisen kierukan varren ympärillä on keltarauhashormonia erittävä säiliö. Lääkäri asentaa sen kohtuun. Kierukasta erittyy kohtuun keltarauhashormonia, joka paksuntaa kohdun limakalvoa niin, että siittiöiden on vaikea päästä kohtuun. Lisäksi hormoni ohentaa kohdun limakalvoa, jolloin hedelmöittyneen munasolun on vaikea kiinnittyä siihen.

Hormonikierukoita on kahdenlaisia. Mirena-merkkinen kierukka ehkäisee raskaudelta viisi vuotta, eikä sitä suositella ensisijaisesti synnyttämättömille naisille. Jaydess-merkkinen kierukka on hieman pienempi, ja se on suunnattu erityisesti tytöille ja nuorille naisille. Sen tehoaika on kolme vuotta. Hormonikierukan ehkäisyteho on erittäin hyvä.

Kuparikierukka on ei-hormonaalinen ehkäisytapa. Kuparikierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen esine, jossa kierukan muovirunkoon on kiinnitetty kuparilanka. Lääkäri asentaa sen kohtuun. Kuparikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä. Sen tarkkaa vaikutustapaa ei tiedetä, mutta ilmeisesti se estää munasolun hedelmöittymistä. Joskus kuparikierukka asennetaan jälkiehkäisyksi. Kuparikierukka ehkäisee raskaudelta noin viisi vuotta, minkä jälkeen kierukka pitää vaihtaa.

Kierukan poisto on asetusta helpompi toimenpide, ja myös sen suorittaa yleensä lääkäri. Jos kierukka poistetaan haittavaikutusten vuoksi, poisto ajoitetaan mieluiten kuukautisvuotoon. Poistossa pitää muistaa raskauden riski. Jos on ollut edeltävän viikon aikana yhdynnässä, tarvitaan jälkiehkäisyä. Myös kierukan pois ottamisen jälkeen pitää alkaa heti käyttää muuta ehkäisyä.

Kenelle kierukka sopii?

Kierukka sopii pitkäaikaiseksi ehkäisymenetelmäksi useimmille naisille. Sitä on perinteisesti suositettu synnyttäneille naisille, mutta nykyään on vaihtoehtoja myös synnyttämättömille. Kumpikin kierukka voi olla sopiva ehkäisyväline naisille, joille muu hormonaalinen ehkäisy ei sovi. Esimerkiksi sairastettu veritulppa, verenpainetauti, maksasairaus ja diabetes eivät ole esteitä kierukan käytölle.

Kierukkaa ei voi asettaa, jos on raskauden mahdollisuus, hoitamaton gynekologinen tulehdus tai esimerkiksi ylimääräistä veristä vuotoa emättimestä. Kuparikierukkaa ei suositella, jos on taipumus anemiaan tai jos kärsii kovista kuukautiskivuista tai runsaista vuodoista.

Jos harkitsee kierukkaa, pitää varata aika esimerkiksi terveyskeskuksen tai ehkäisyneuvolan lääkärille, joka voi määrätä kierukkareseptin. Lääkäri myös asentaa kierukan. Ennen kierukan asetusta pitää tutkia ja hoitaa mahdolliset tulehdusoireet. Kierukka asetetaan mieluiten kuukautisten loppupuolella tai viimeistään kymmenen päivän kuluessa vuodon alusta. Papa-koe ei ole aina välttämätön, vaan lääkäri tekee sen harkinnan mukaan.

Mitä haittavaikutuksia ja hyviä puolia kierukassa on?

Kuparikierukka saattaa lisätä kuukautisvuodon määrää, pidentää kuukautisten kestoa ja aiheuttaa kuukautiskipuja. Se ei vaikuta naisen omaan hormonikiertoon.  Kuparikierukan käyttäjillä ilmenee tavallista useammin emätintulehduksia.

Hormonikierukalla auttaa hoitamaan runsaita ja kivuliaita kuukautisia. Keltarauhashormi saa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin vuodot niukkenevat ja kivut vähenevät. Viidesosalla käyttäjistä vuodot jäävät kokonaan pois. Hormonikierukka ei lisää tulehduksia. Haittapuolena on, että  varsinkin käytön alussa monilla tulee ylimääräisiä läpäisyvuotoja. Jotkut naiset saavat kierukan käytön alussa myös lieviä, keltarauhashormonista johtuvia sivuoireita, kuten ihon rasvoittumista, karvoituksen lisääntymistä ja mielialavaihtelua. 

Jos haitat, kuten läpäisyvuodot, jatkuvat useita kuukausia tai ovat muuten häiritseviä, kannattaa käydä lääkärin kontrollissa.

Mitä kierukka maksaa?

Hormonikierukka maksaa noin 150 euroa.

Kuparikierukka maksaa noin 90 euroa.

Kierukan hinta voi tuntua kovalta, mutta kannattaa muistaa, että se jakaantuu useammalle vuodelle. Tällöin se on yleensä edullisempi kuin esimerkiksi e-pillerit. Lisäksi maksettavaksi tulee lääkärin poliklinikkamaksut.

Lähteet: Terveyskirjaston artikkelit kuparikierukasta, hormonikierukasta ja kierukasta sekä  Väestöliitto

Asiantuntija: nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Väestöliitto

Lue lisää

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lisää tietoa ehkäisystä löydät suuresta ehkäisy-tietopaketista.

Kommentoi »