Demi

Miten jälkiehkäisy toimii?

Miten jälkiehkäisy toimii?
Hajosiko kondomi tai unohtuiko e-pilleri? Vahingon sattuessa on hyvä tietää, miten jälkiehkäisyä käytetään.
Julkaistu: 15.5.2015

Milloin jälkiehkäisyä käytetään?

Jälkiehkäisypilleri on tarkoitettu hätäratkaisuksi silloin, jos varsinainen ehkäisy on pettänyt tai on jostain syystä harrastanut seksiä ilman ehkäisyä. Jälkiehkäisyä on käytettävä:
  • jos epäilee kondomin rikkoutuneen tai kondomi ei ole ollut päällä koko yhdynnän ajan.
  • jos ehkäisyrenkaan, ehkäisylaastarin tai e-pillerin kanssa on sattunut unohdus.
Jälkiehkäisyn teho on sitä parempi, mitä pikemmin pillerin ottaa. Parhaimmillaan teho on 12 tunnin kuluessa yhdynnästä, mutta valmisteesta riippuen tehoa riittää 3–5 vuorokauteen asti. Jos vahinko sattuu yöllä, voi odottaa rauhassa aamuun ennen kuin hakeutuu apteekkiin tai lääkärin vastaanotolle.
Jälkiehkäisy ei koskaan vastaa teholtaan e-pillereitä tai huolellisesti käytettyä kondomia. Pillerin on arvioitu estävän 75 prosenttia raskauksista, jotka alkaisivat ilman pillerin ottamista. Yksi sadasta jälkiehkäisyn ottaneesta tulee kuitenkin raskaaksi. Näin löydät oikean ehkäisymenetelmän itsellesi.
Joskus jälkiehkäisynä käytetään kuparikierukkaa. Se toimii jopa 5-7 vrk suojaamattomasta yhdynnästä. Silloinkin pitää toimia nopeasti, sillä kuparikierukan voi asettaa vain lääkäri, eikä sitä voi asettaa, jos on esimerkiksi tulehduksia. 

Mihin jälkiehkäisyn teho perustuu?

Jälkiehkäisypilleri sisältää suuren määrän samaa keltarauhashormonia, jota useat ehkäisypillerit sisältävät. Jälkiehkäisy estää tai siirtää ovulaation eli munasolunirtoamisen munasarjasta. Se ei keskeytä alkanutta raskautta. Jälkiehkäisyn tarve ei riipu kuukautiskierrosta, vaan se on tarpeen kaikissa kierron vaiheissa.

Kuka voi käyttää jälkiehkäisyä?

Keväästä 2015 eteenpäin jälkiehkäisyn on saanut apteekista ilman reseptiä kaikenikäiset. Aiemmin alle 15-vuotias on tarvinnut lääkäriltä reseptin.
Jos et käytä tuplaehkäisyä (sekä kondomia että ehkäisypillereitä) vaan ehkäisynä on pelkkä kondomi, pidä jälkiehkäisypillereitä varalla kotona. Silloin saat tarvittaessa otettua pillerin nopeasti.
Jälkiehkäisy ei ole koskaan ensisijainen ehkäisymenetelmä. Sitä ei suositella käytettäväksi montaa kertaa saman kuukautiskierron aikana eikä yli kolmea kertaa vuodessa. Jos ehkäisyn kanssa on ongelmia ja tarvitsee toistuvasti jälkiehkäisyä, on syytä hakeutua esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle keskustelemaan pitkäaikaisesta ehkäisystä, kuten e-pillereistä.

Mitä haittavaikutuksia jälkiehkäisyllä on?

Jälkiehkäisytabletit sisältävät ison määrän keltarauhashormonia, mutta sen käyttö ei ole vaarallista. Tavallisia haittoja ovat ylimääräiset vuodot, rintojen aristaminen ja kuukautiskierron rytmin muuttuminen. Yleensä tiputteluvuoto ei kestä viikkoja vaan muutamia päiviä. Jos on ollut suojaamattoman yhdynnässä, vuoto voi johtua myös seksitaudista, jolloin pitää käydä seksitautitesteissä esimerkiksi terveyskeskuksessa.
Pahoinvointia esiintyy noin joka viidennellä, mutta oksentelua on hyvin harvoilla. Jos oksentaa alle kolmen tunnin kuluessa pillerin ottamisesta, on otettava toinen pilleri tehon varmistamiseksi.
Jälkiehkäisypilleri voi sekoittaa kuukautiskierron, eli seuraavat kuukautiset eivät tule odotettuna päivänä. Suurimmalla osalla kuukautiset tulevat pillerin ottamisen jälkeen normaalilla aikataululla. Jos seuraavat kuukautiset ovat yli viisi päivää myöhässä tai ne ovat epätavallisen niukat, kannattaa ehdottamasti tehdä raskaustesti. Varmuuden vuoksi kannattaa aina tehdä raskaustesti noin kolmen viikon kuluttua jälkiehkäisylääkkeen ottamisesta.

Mitä jälkiehkäisy maksaa?

Reseptivapaita pillereitä on olemassa vain yksi merkki (Norlevo), ja se maksaa noin 17 euroa. Norlevo pitää ottaa kolmen vuorokauden sisällä vahingosta. Lisäksi markkinoilla on reseptilääke EllaOne (32 euroa), joka pitää ottaa viimeistään viiden päivän kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä.
Asiantuntijat: Miila Halonen, Päivi Tommola

Lue lisää

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lisää tietoa ehkäisystä löydät suuresta ehkäisy-tietopaketista.

Kommentoi »