Demi

Miten hiivatulehdus hoidetaan?

Miten hiivatulehdus hoidetaan?
Hiiva on helppo hoitaa lääkkeillä. Oloa voi helpottaa myös kotinkonstein.
Julkaistu: 26.8.2015

Pitääkö mennä lääkäriin?

Ensimmäinen hiivatulehdus on vaikea tunnistaa pelkkien oireiden perusteella. Jos kärsii oireista ensimmäistä kertaa, kannattaa asia varmistaa lääkärillä. Lääkäri osaa poissulkea myös sen, etteivät oireet johdu esimerkiksi seksitaudista, virtsatientulehduksesta tai emättimen bakteerivaginoosista, jotka vaativat erilaista hoitoa.

Varaa lääkäriaika esimerkiksi terveyskeskuksesta, jos epäilet, että sinulla on sienitulehdus emättimessä. Hiivatulehdus on yleinen vaiva, eikä sitä tarvitse nolostella. Sen aiheuttaa hiivasieni, jonka määrä emättimen limakalvoilla on lisääntynyt tavallisesta. Hiivasientä on limakalvoilla aina terveilläkin ihmisillä. Jos hiivaa on vähän, se ei aiheuta vaivoja. Välillä hiivasienen määrä voi syystä tai toisesta lisääntyä, ja runsaana se voi aiheuttaa oireita.

Miten hiivaa lääkitään?

Hiivasienitulehdus on helppo hoitaa lääkkeillä. Lääkäri tunnistaa hiivatulehduksen usein pelkkien oireiden perusteella tai tekee vaadittavat tutkimukset.

Hiivatulehduksen oireita ovat kova kutina ja kirvely, paakkuinen valkovuoto sekä punoittava limakalvo emättimen suuaukolla ja sisemmissä häpyhuulissa. Hoitamattomana hiivatulehduksen oireet voivat pahentua sietämättömiksi, joten kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lääkäri voi määrätä reseptilääkkeen, joka helpottaa oireita muutamassa päivässä. Jatkossa lääkkeen voi hakea ilman reseptiä apteekista. Lääkkeitä on suun kautta otettavia ja emätinpuikkoja.

Joskus on tarpeen miettiä myös seksikumppanin hoitoa, sillä hiivatulehdustartunta on mahdollinen seksissä. Miehillä hiivatulehdus on harvinaisempi kuin naisilla ja se on usein oireeton. Jos harrastat seksiä hiivan aikana, kannattaa käyttää kondomia ja kertoa asiasta kumppanille.

Miten oireita helpotetaan kotikonstein?

Toimi näin, niin oireet vähenevät:

  • Käytä pehmeitä, hiertämättömiä puuvilla-alushousuja.
  • Pese alapään iho korkeintaan kahdesti päivässä ja vain vedellä saippuan sijaan.
  • Vältä haaroja hiertäviä vaatteita, kuten tiukkoja housuja, ja pikkuhousunsuojia.
  • Älä ajele alapään karvoitusta.
  • Muista, että hiiva rakastaa sokeria, joten karkit ja sokerilimsat kannattaa jättää ainakin hetkeksi pois.
  • Kokeile kuukautissuojana kuukuppia tai tamponia siteen sijaan.

Ehkäise hiivatulehdusta samoilla neuvoilla, sillä niiden ansiosta emättimen suojabakteeristo pysyy vahvana. Toistuva hiiva johtuu usein siitä, että kehon vastustuskyky on matala esimerkiksi antibioottikuurin tai sairastelun jälkeen.

Asiantuntijat ja lähteet:  nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan, Terveyskirjasto, Therapia Fennica, YTHS

Lue myös

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Kommentoi »