Demi

Mitä valkovuoto on?

Mitä valkovuoto on?
Valkovuoto on kehon tapa puhdistaa itseään. Normaali valkovuoto on kirkasta ja hajutonta. Jos vuoto muuttuu haisevaksi ja kokkareiseksi, voi syynä olla tulehdus.
Julkaistu: 13.4.2015

Normaali valkovuoto

Normaali valkovuoto on miedon hajuista, vaaleaa tai kirkasta. Valkovuoto on emättimen eritettä, joka puhdistaa limakalvoja, kostuttaa niitä ja suojaa vieraita bakteereilta. Vuodon määrä on yksilöllinen ja se riippuu kuukautiskierron vaiheesta. Kierron puolivälissä ennen munasolun irtoamista vuoto on runsasta ja lima muuttuu kirkkaaksi ja venyväksi. 

Jos käytät yhdistelmäehkäisypillereitä, valkovuoto on niukempaa eikä sen määrä tai laatu vaihtele kierron eri vaiheissa. Se johtuu siitä, että pillereitä käyttävillä munasolu ei irtoa kuukautiskierron aikana. 

Valkovuotoa kuuluu tulla murrosiästä vanhuuteen asti, eikä sille tarvitse tehdä mitään.

Haiseva ja kokkareinen valkovuoto

Jos valkovuoto muuttuu voimakkaan hajuiseksi, poikkeavan runsaaksi, kokkareiseksi tai oudon väriseksi ja alapää kutisee tai kirvelee, kyseessä voi olla emätintulehdus

Pikkuhousunsuojia kannattaa käyttää korkeintaan satunnaisesti. Suojat saattavat ärsyttää ulkosynnyttimiä, aiheuttaa alapään kutinaa ja lisätä tulehduksen vaaraa.

Miten hoitaa epänormaalia valkovuotoa?

Emättimen bakteeritasapaino saattaa järkkyä joskus ilman erityistä syytä. Tällöin voi ilmetä lieviä tai hankalia tulehdusoireita, kuten runsastunutta, pahanhajuista valkovuotoa ja polttelua limakalvoilla. Lieviin oireisiin voi kokeilla ensiapuna maitohappobakteeriemätinpuikkoja (kuten Lactal tai Gynophilus), joita saa apteekista ilman reseptiä. Puikkoja voi käyttää viikon ajan iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja sen jälkeen yhden puikon viikossa. 

Jos tilanne ei rauhoitu noin kuukaudessa, mene lääkäriin. Muista myös, ettei pikkuhousunsuojia saa käyttää pitkiä aikoja päivittäin, sillä hautominen altistaa tulehduksille. Älä myöskään pese alapäätä saippualla. Se kuivattaa ja pesee ihon ja limakalvot liian puhtaaksi, ja happamuuden muutos suosii osaa bakteereista.

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue myös

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista valtavasta tietopaketistamme.

Kommentoi »