Demi

Mitä tehdä peruskoulun jälkeen?

Mitä tehdä peruskoulun jälkeen?
Vaikket saisi peruskoulun jälkeen kiinnostavaa koulupaikkaa, on monta hyvää ja avartavaa tapaa viettää välivuosi.
Julkaistu: 17.4.2013

Mikäli kouluun pääseminen jäi päättötodistuksen numeroista, sinulle voisi sopiva etenkin kymppiluokka.  Siellä luetaan samoja aineita kuin peruskoulussa ja  on mahdollisuus korottaa aikaisempia arvosanoja. Lisäksi opintoihin sisältyy työelämään tutustumista ja ammattiin valmentavia opintoja. Kymppiluokilla voi olla erilaisia painotuksia, kuten lukioon suuntava tai musiikkikymppi.  Eri vaihtoehdoista kannattaa kysyä suoraan järjestäjältä, joka on paikkakunnasta riippuen peruskoulu, (aikuis)lukio, opisto tai ammattioppilaitos. Kymppiluokka kestää vuoden.

Muita mahdollisia peruskoulun jälkeisiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

Ammattistartti on ohjaava ja valmistava koulutus, jossa tutustutaan eri koulutusaloihin sekä opiskellaan opiskelu- ja elämäntaitoja. Ammattistartin tavoitteena on auttaa nuoria pääsemään ammatilliseen koulutukseen ja suoriutumaan siitä. Lue Ammattistartista lisää Demin toukokuun numerosta!

Oppisopimuskoulutus on työntekoa ja teoriaopintoja yhdistävä koulutusmuoto, jossa opiskellaan ammatillinen tutkinto töitä tehden.

Työvoimatoimisto tarjoaa nuorille työttömille työnhakijoille erilaisia kursseja ja tuettuja työharjoitteluja. Katso netistä lista nuorten palveluista tai kysy neuvoa paikkakuntasi Työkkäristä.

Kommentoi »