Demi

Mitä tehdä, kun huonot uutiset ahdistavat?

Mitä tehdä, kun huonot uutiset ahdistavat?
Vältteletkö katastrofiuutisia vai ahmitko kaiken lööppien kauheuksista? Näin helpotat maailmantuskaa.
Julkaistu: 8.1.2015

1. Ikäviä asioita käsitellään mediassa paljon enemmän kuin hyviä uutisia. Muista, ettei uutisten synkkyys ole koko totuus maailmasta.

2. Valitse tarkasti, mitä tietolähteitä seuraat tai ainakin, mitä niistä uskot. Hanki tietoa kriiseistä sanoma- ja aikakauslehdistä ja katsomalla uutisia. Niissä on totuudenmukaisia analyyseja, joissa esimerkiksi kerrotaan, ettei ebolan saaminen Suomessa ole kuolemantuomio.

3. Jos seuraat toistuvasti rajuja uutisia, juttele niistä perheen tai kavereiden kanssa tai asiallisella keskustelupalstalla. Keskustelu asettaa pelot oikeisiin mittasuhteisiin.

4. Yritä järkeistää uutisten tapahtumia. Muistuta itseäsi siitä, että sota tapahtuu kaukana Suomesta tai että aiemmatkin tautiepidemiat on saatu hillittyä. Kysy tarvittaessa tietoa fiksulta kaverilta tai opettajalta.

5. Vältä altistamasta itseäsi raaimmille kuville ja videoille, vaikka uteliaisuus nostaisi päätään. Mitä yksityiskohtaisempia ja realistisempia kuvat ovat, sitä pahemmalta ne tuntuvat.

6. Maailmantuska on taiteilijoiden suurimpia innoittajia. Pura tunteitasi maalaukseen, runoihin tai kirjoita aiheesta laulu. Taide auttaa purkamaan ahdistusta ja kertomaan omista ajatuksista muille.

Lue myös

Kommentoi »