Demi

Mitä tehdä, jos alapää haisee?

Mitä tehdä, jos alapää haisee?
Yleensä alapään vesipesu kerran päivässä riittää pitämään olon raikkaana ja hajuttomana. Mistä outo alapään haju voi johtua?
Kuvat
Julkaistu: 26.8.2015

Mitä tehdä, jos alapää haisee?

Terve, puhdas iho ja limakalvot eivät kutise, kirvele tai tuoksahda pahalta. Voimakas, pistävä ja kalamainen haju, runsas ja totutusta poikkeava valkovuoto sekä ihon tai limakalvon kutina ja kirvely voivat olla merkkejä tulehduksesta, kuten bakteerivaginoosista, hiivatulehduksesta tai seksitaudista. Silloin on viisainta käydä lääkärin tai gynekologin juttusilla.

Kuinka usein alapää pitää pestä?

Valkovuotoa ja muita eritteitä kertyy sukuelinten ja peräaukon alueelle. Alapää täytyy pestä ainakin kerran päivässä, jotta lika ei aiheuta hajua ja tulehduksia. Useimmiten riittää suihkussa käynti kerran päivässä.

Putsaa ensin kädet saippualla ja suihkuta sitten alapäätä pelkällä kädenlämpöisellä vedellä. Älä koskaan pese alapäätä pala- tai suihkusaippualla, sillä ne pesevät turhan tehokkaasti, jolloin iho ja limakalvot saattavat ärtyä ja alkavat kutista.

Pese ihopoimut ja häpyhuulien välit huolellisesti. Kuukautisten aikana alapää täytyy pestä aina, kun se tuntuu likaiselta. Muista kohtuus, sillä liian tiheä pesu aiheuttaa kutinaa ja altistaa tulehduksille.

Kuukautisten aikana ja runsaan hikoilun jälkeen pesuun voi halutessaan käyttää mietoa pesunestettä, kuten ruokakaupoissa myytäviä herkän ihon pesuaineita tai apteekista saatavia intiimialueen pesunesteitä esimerkiksi Sebamed- tai Aco-sarjoista.

Pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää suojaamaan alushousuja valkovuodolta, sillä ne hautovat ihoa, ja voivat aiheuttaa ihon ärsyyntymistä, kutinaa ja hajua. Mieluummin kannattaa vaihtaa alushousut joka aamu ja vaikka kesken päivänkin, jos kokee valkovuodon ongelmaksi. Iho pitää hengittävistä ja hiostamattomista materiaaleista, kuten puuvillapöksyistä ja puristamattomista housuista.

Pitääkö ennen seksiä peseytyä?

Ennen seksiä ei tarvitse käydä alapesulla, jos kumpikin on käynyt suihkussa ja alapesulla samana päivänä.

Sukuelinten ominaistuoksua ei kannata peittää hajusteilla tai pestä pois, sillä se lisää halua.

Jos harrastaa seksiä kuukautisten aikana, voi pikaisella alapesulla vähentää sotkua. Eritteet kuuluvat seksiin. Jos ei käytä kondomia, esimerkiksi siemenneste valuu lopuksi emättimestä lakanoille ja ylös noustessa reisille tai vaatteisiin. Pesulle ei silti tarvitse hoppuilla, vaan sänkyyn voi jäädä halailemaan ja pyyhkiä enimmät sotkut pois vaikka nenäliinalla.

Mukavuussyistä moni käy suihkussa pian seksin jälkeen, sillä iholle kuivuessaan siemenneste ja emätinerite saattavat kutista ja muodostaa hajuja. Joillekin tytöille tulee herkästi pissatulehdusoireita seksin jälkeen, sillä seksin aikana virtsaputkeen voi joutua peräaukon ja suoliston bakteereja. Vaivaa voi yrittää ehkäistä käymällä pissalla heti seksin jälkeen, jolloin virtsasuihku huuhtelee bakteerit pois.

Vesi riittää huuhtelemaan kehon eritteiden lisäksi myös liukuaineiden jämät. Emättimen sisään ei kuulu suihkuttaa vettä, sillä emätin pitää itsensä puhtaana valkovuodon avulla. Kova vesisuihku voi sotkea herkän bakteerikannan.

Asiantuntijat ja lähteet: yleislääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, YTHS:n gynekologi Sirpa Vilska, ihotautilääkäri Suvi Cajanus,Väestöliitto, Terveyskirjasto

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

 

Kommentoi »