Demi

Mitä saa surra?

Mitä saa surra?
Mitä jos vieraan ihmisen kuolema surettaa tai jos läheisen menetys ei sureta? Jokainen suru on erilainen. Suru on normaali osa elämää, ja se eri asia kuin masennus.
Julkaistu: 3.2.2015

Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuvassa suru kulkee mukana. Hazel suree isänsä kainalossa.

Mitä saa surra?

Kaikkia menetyksiä on lupa surra, kyse ei tarvitse olla läheisen ihmisen menetyksestä. Esimerkiksi uutinen julkkiksen kuolemasta tai onnettomuudesta voi tuoda mieleen asian, joka pelottaa tai mietityttää, vaikka uutinen ei liittyisikään omaan elämään. Sureminen voi myös liittyä vanhempien eroon, uudelle paikkakunnalle muuttamiseen tai vaikka lemmikin kuolemaan. Surressa käsitellään jostakin luopumista, eikä se ole sama asia kuin masennus. Suru on normaali osa ihmisen elämää aina joskus. Se ei tarkoita, että itkisi koko ajan tai lakkaisi elämästä arkea. Sureminen on myös tärkeiden asioiden mietiskelyä.

Onko normaalia surra ventovieraan kuolemaa?

Itselle tuntemattoman ihmisen, esimerkiksi julkkiksen, kuolema voi surettaa. Se on osoitus siitä, että menetys koskettaa ja että samastuu läheisten tuskaan. Kun koko kansa suree onnettomuuden uhreja tai laulajan kuolemaa, jokainen saa samalla mahdollisuuden käsitellä myös omia suremattomia surujaan. Suruun voi liittyä myös pelkoa. Julkinen suru ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkien pitäisi surra. On myös normaalia, että vieraan ihmisen kuolema ei kosketa.

Kuinka kauan saa surra?

Kun läheinen kuolee, ikävä voi yllättää vielä vuosienkin päästä, esimerkiksi jouluna, syntymäpäivinä tai muina merkkipäivinä. Suru kuitenkin helpottaa ajan myötä. Eri surut kestävät eri ajan, ja läheisensä menettäneellä suru voi kulkea mukana osana elämää. Surressakin kannattaa kuitenkin katsoa tulevaisuuteen ja yrittää sopeutua uuteen tilanteeseen.

Koska pitäisi hakea apua?

Jos suru estää menemästä kouluun tai nukkumasta ja etäännyttää kavereista, on syytä käydä juttelemassa vaikka terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, koulussa tai terveuyskeskuksessa. Hän osaa arvioida, olisiko keskustelu esimerkiksi psykologin kanssa tarpeen. Joskus jo yksi juttutuokio auttaa. On toisaalta myös luonnollista haluta olla rauhassa, jos on menettänyt läheisen.

Mitä jos ei sureta, vaikka pitäisi?

Jos sinulla ei ollut läheistä suhdetta kuolleeseen tai muutos ei oikeasti tuntunut suurelta, ei tarvitse surra. Joskus kun läheinen kuolee, mieli saattaa mennä lukkoon, ja tekee mieli sivuuttaa koko asia. Se on usein ensireaktio. Tärkeän ihmisen menettämisestä ei ikävä kyllä selviä pelkästään tirauttamalla parit itkut ja päättämällä olla reipas. Suru tulee esiin joskus, eikä sitä voi kokonaan sulkea pois. Surutyö voi kestää vuosia, mutta sen ei tarvitse hallita elämää. Suru on osoitus siitä, että on rakastanut, ja siksi surussa on mukana myös kauneutta.

Juttu on julkaistu Demissä 12/2007

Kommentoi »