Demi

Mitä kiinnittymisvuoto on?

Mitä kiinnittymisvuoto on?
Kiinnittymisvuoto liittyy raskauden alkuun. Läheskään kaikki verinen vuoto outoon aikaan ei kuitenkaan ole kiinnittymisvuotoa.
Julkaistu: 10.9.2015

Kiinnittymisvuoto voi olla merkki raskaudesta

Kiinnittymisvuoto ei liity kuukautisiin, vaan sitä tulee joillakuilla aivan raskauden alussa. Raskaus alkaa, kun siittiösolu hedelmöittää munasolun, mikä tapahtuu yleensä munatorvessa. Sieltä munasolu jatkaa matkaansa kohti kohtua, jonne se saapuu, kun ovulaatiosta on kulunut noin 5–7 päivää. Kun munasolu on hedelmöittynyt, se porautuu kiinni kohdun limakalvoon. Tästä voi seurata niukkaa verenvuotoa, jota kutsutaan kiinnittymisvuodoksi.

Veristä vuotoa tulee joskus kaikilla väärään aikaan

Verinen vuoto outoon aikaan kuukautiskiertoa tai sen puuttuminen ei kerro mitään siitä, onko nainen raskaana vai ei. Kaikilla naisilla on välillä vuotoa väärään aikaan kiertoa, eikä sen syytä aina voi selvittää. Vuoto voi johtua esimerkiksi laihtumisesta tai lihomisesta tai sairastelusta. 

Raskaustesti on ainoa tapa varmistua raskaudesta

Jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä tai kondomi on rikkoutunut, ainoa tapa saada varmistua siitä, onko raskaana, on tehdä raskaustesti. Mitkään oireet eivät kerro luotettavasti raskaudesta. Raskaustestin voi ostaa apteekista tai isosta ruokakaupasta. Testin voi tehdä, kun yhdynnästä on kulunut 2–3 viikkoa tai kun kuukautiset ovat myöhässä. Tätä aiemmin kotitestiä ei kannata tehdä, sillä silloin sen tulos ei ole luotettava. Testi otetaan virtsasta.

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue myös

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Kommentoi »