Mitä gynekologilla tapahtuu ja koska sinne pitäisi mennä?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Mehiläinen
Mitä gynekologilla tapahtuu ja koska sinne pitäisi mennä?
Gynekologille kannattaa hakeutua, jos kuukautiset ovat kovin kivuliaat, jos vuoto hankaloittaa elämää tai jos tarvitsee e-pillerit. Mehiläisen tietopaketti helpottaa ensimmäistä käyntiä gynekologilla.
Julkaistu: 14.1.2018
Koska gynekologille pitäisi mennä?
Varaa aika gynekologille, jos haluat jutella ehkäisystä tai jos kuukautiskivut ovat niin kovat, että ne hallitsevat elämää. Myös muiden kuukautispulmien syy kannattaa selvittää. Tällaisia voivat olla esimerkiksi arkea haittaava runsas vuoto, todella lyhyt kierto tai erittäin harvoin tuleva vuoto. Gynekologi voi auttaa saamaan kivut ja runsaan vuodon kuriin ja selvittämään häiriöiden syyn.
Miksi gynekologilla käynti on tarpeen?
Käynnin tarkoitus on todeta, että alapäässä on kaikki hyvin tai selvittää ongelma, jos sellainen on. Ensikäynnillä gynekologi varmistaa, että emätin on kehittynyt normaalisti ja että kohdunsuu ja kohtu ovat normaalit. Gynekologi myös tarkistaa munasarjojen kehityksen. Omien rintojen tutkiminen on tärkeää, ja gynekologi opettaa vastaanoton yhteydessä rintojen omatoimisen tutkimisen.
Kuinka usein gynekologilla pitäisi käydä?
Jos 25-vuotiaana ei ole tullut käyneeksi gynekologilla, viimeistään silloin on hyvä tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Jos kyse on ehkäisypillerien uusimisesta eikä vaivoja ole, 1,5–2 vuoden välein on sopiva aikaväli. Jos taas seurataan jotakin terveydessäsi, on hyvä käydä noin vuoden välein.
Mitä gynekologi tutkii?
Vastaanoton aluksi keskustellaan. Tutkimuksessa gynekologi tunnustelee käsin kohdun koon, asennon ja munasarjojen tilan sekä selvittää, että sisäiset ja ulkoiset rakenteet ovat sinulla kunnossa. Jos potilasta jännittää kovasti, sisätutkimus on mahdollista jättää tekemättä.
Mikä on papa-näyte ja keneltä se otetaan?
Papa-näytettä eli irtosolunäytettä ei yleensä oteta ennen 25 vuoden ikää, jollei ole syytä epäillä sairautta. Näyte otetaan sisätutkimuksen yhteydessä, ja sen tarkoitus on selvittää, onko kohdunkaulassa solumuutoksia.
Pitääkö minun mennä gynekologille yksin?
Voit hyvin mennä vastaanotolle äidin tai muun läheisen kanssa.
Muistilista: Selvitä ennen käyntiä nämä asiat
• Minkä ikäisenä kuukautisesi alkoivat ensimmäistä kertaa?
• Monesko päivä kuukautisten alusta on, kun tulet gynekologille, ja montako päivää kuukautisesi yleensä kestävät?
• Jos kuukautiset ovat säännölliset, varaa aika sellaiselle päivälle, että sinulla ei ole kuukautisia. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, älä peru varausta, vaikka kuukautiset alkaisivat juuri ennen gynekologille tuloa.
• Kirjoita etukäteen ylös kysymykset ja jos jokin asia huolettaa. Jännittävässä tilanteessa saatat unohtaa, mitä aioit kysyä.
Asiantuntija: Teija Lehmonen, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, Mehiläinen
Mehiläisellä on useita nuorten naisten asioihin erikoistuneita gynekologeja ja muita lääkäreitä.
1 kommentti