Demi

Mitä gynekologilla tapahtuu?

Mitä gynekologilla tapahtuu?
Koska gynekologille pitää mennä? Sattuuko alapään tutkimus? Nämä asiat haluat tietää ennen ensimmäistä gynekologikäyntiä.
Julkaistu: 2.9.2015

Mitä gynekologisessa tutkimuksessa tapahtuu?

Alapään tutkimus on kivuton ja aivan siedettävä kokemus. Lääkärille pitää kertoa, jos jokin tuntuu ikävältä. Tutkimus voidaan aina keskeyttää ja siirtää parempaan ajankohtaan tai tehdä toisella tavalla. Lääkäri osaa myös auttaa potilasta rentoutumaan.

 • Potilas käy selälleen tutkimuspöydälle ilman housuja. Jalat tuetaan jalustimen näköisiin jalkatukiin, jotta vatsan, lantionpohjan ja reisien lihakset rentoutuvat.
 • Lääkäri tarkastaa ensin ulkoiset limakalvot ja sen, onko iholla esimerkiksi näppylöitä tai haavaumia. Lääkäri voi tutkia emättimen suuaukon varovasti häpyhuulia raottamalla. 
 • Emättimen limakalvot ja kohdunnapukan lääkäri tutkii asettamalla emättimeen pienen muovisen tai metallisen tutkimusvälineen.
 • Samassa yhteydessä otetaan joskus papakoe eli niin sanottu irtosolunäyte. Pienellä lastalla ja harjalla otetaan näytteet emättimen pohjukasta, kohdunnapukan pinnasta ja  kohdun kaulakanavasta. Tällöin voi tuntua pientä nipistystä. 
 • Lopuksi lääkäri tunnustelee kohdun ja munasarjat painelemalla samalla kevyesti alavatsan päältä ja yhden tai kahden sormen avulla emättimen puolelta. 
 • Usein vastaanotolla tutkitaan myös rinnat.
 • Tutkimuksen jälkeen voi tulla niukkaa rusehtavaa vuotoa, joten kannattaa varata mukaan pikkuhousunsuoja.

Vastaanotolla lääkäri myös kyselee esimerkiksi seuraavia asioita, joihin voit miettiä vastausta etukäteen: Minkä ikäisenä kuukautisesi alkoivat? Montako päivää kuukautisvuotosi kestää? Mikä oli viimeisten kuukautisten alkamispäivä? Käytätkö säännöllisesti jotakin lääkitystä? Mikä on pituutesi ja painosi? Tupakoitko? Onko suvussasi taipumusta veritulppiin? Onko sinulla migreeniä?

Koska gynekologille pitää mennä?

Ensimmäistä kerta gynekologille eli synnytysten ja naistentautien erikoislääkärille mennään yleensä silloin, kun seksiin ja ehkäisyyn liittyvät asiat ovat ajankohtaisia tai jos on alapäähän liittyviä vaivoja tai huolia. Lääkärille voi toki mennä minkä ikäisenä tahansa tarkistuttaakseen, että kaikki on kunnossa. Gynekologille voi mennä, vaikkei olisi koskaan harrastanut seksiä.

Vastaanotolla voi keskustella kaikesta terveyteen, murrosikään ja seksiin liittyvistä asioista. Yleisimmät syyt gynekologilla käyntiin ovat kuukautiskivutepäsäännölliset kuukautiset  ja ehkäisytarve. Jos kaikki on kunnossa, ei ole mitään tiettyä ikää, jolloin tarkastukseen pitäisi mennä.

Ensimmäinen papa-testi pitäisi ottaa noin 20–25-vuotiaana, jos seksielämä on alkanut sitä ennen. Papa-testin voi ottaa lääkäri tai laboratorion työntekijä. Papatestillä etsitään varhaisia kohdunkaulansyövän esiasteita, joita aiheuttavat seksissä tarttuvat papilloomavirukset.

Voiko gynekologille mennä kuukautisten aikana?

Vastaus riippuu siitä, mitä vastaanotolla on tarkoitus tehdä. Kuukautiset eivät vaikuta lääkärin kanssa keskusteluun, ehkäisyvaihtoehtojen pohdintaan tai verenpaineen mittaukseen. Myös kierukan voi asettaa kuukautisten aikana.

Gynekologista tutkimusta kuukautisvuoto voi hankaloittaa. Runsas verinen vuoto emättimessä voi peittää alleen ihon ja limakalvojen muutoksia, kuten haavoja ja syyliä. Tällöin jotain voi jäädä huomaamatta. Osaa näytteistä ei kannata ottaa vuodon vuoksi. Esimerkiksi joitakin virtsanäytteitä ja papanäytettä ei voida luotettavasti tutkia, jos näytteessä on verta.

Jos kuukautiset osuvat lääkäriajan kanssa päällekkäin, kannattaa soittaa etukäteen hoitopaikkaan. Kysymällä selviää, voiko vastaanotolle tulla vuotopäivänä vai kannattaako aika siirtää toiseen ajankohtaan.  

Ennen tutkimusta ei tarvitse pestä alapäätä tai sheivata, mutta vessassa on hyvä käydä. Täysi virtsarakko tekee tutkimuksesta vaikean sekä potilaalle että lääkärille.

Milloin tehdään gynekologinen tutkimus?

Vastaanotolla ei tarvitse aina tehdä alapäätutkimusta. Esimerkiksi e-pillerireseptin voi saada ilman tutkimusta, jos lääkärin tekemän haastattelun perusteella kaikki vaikuttaa olevan kunnossa.

Gynekologinen tutkimus on yleensä ajankohtainen vasta, kun on käyttänyt hormonaalista ehkäisyä jonkin aikaa, esimerkiksi ensimmäisen vuoden jälkeen.

Tutkimus tehdään myös silloin, jos on esimerkiksi poikkeavaa vuotoa, kipua limakalvoilla tai alavatsassa. Lääkäri määrittelee, milloin gynekologinen tutkimus on tarpeen.  

Miten gynekologille pääsee?

 • Aika gynekologille varataan yksityiseltä lääkäriasemalta. Voit itse valita, kenen lääkärin vastaanotolle haluat mennä. Käynnin hinta on noin 100 euroa riippuen lääkäristä, lääkäriasemasta sekä tarvittavien tutkimusten määrästä.
 • Terveyskeskuksissa ei ole yleensä gynekologeja, mutta myös terveyskeskuksen yleislääkäri voi tehdä gynekologisen tutkimuksen. Tällöin hinta on vain poliklinikkamaksun verran. 
 • Monien terveyskeskusten yhteydessä toimii ehkäisyneuvola, jossa lääkärit auttavat ehkäisyyn liittyvissä asioissa. Käynti ehkäisyneuvolassa on ilmainen. 
 • Opiskelijaterveydenhuollossa, kuten YTHS:llä, työskentelee gynekologeja, joille saa ajan yleislääkärin arvion perusteella. Vuonna 2015 erikoislääkärikäynti gynekologilla maksaa 24 euroa, yleislääkärillä käynti on maksutonta.

Lääkärinsä sukupuolen voi valita vain yksityisellä lääkäriasemalla. Omalla terveysasemallakin ja opiskelijaterveydenhuollossa voi toivoa naislääkäriä, mutta toiveen toteuttaminen voi olla vaikeaa.  

Asiantuntijat ja lähteet: gynekologi Päivi Tommola, nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Terveyskirjasto, YTHS

Lue myös

Haluatko keskustella aiheesta gynekologi?

Kommentoi »