Demi

Mitä Facebook tietää sinusta?

Mitä Facebook tietää sinusta?
Treenimäärä, seurustelu, sijainti... Facebook tietää meistä pian enemmän kuin omat ystävämme.
Julkaistu: 8.7.2013

Kun tykkäät, jaat tai päivität, tieto tallentuu aikajanallesi ja Facebookin valtavaan tietopankkiin. Voit halutessasi vaatia Facebookilta näitä tietojasi katsottavaksi. Varaudu siihen, että tietoja on paljon: saamasi tiedosto voi olla jopa yli 1200 sivua! Muista, että Facebook säästää myös poistamasi Facebook-viestit.

Nämä asiat Facebook tietää sinusta.

1. Mitä nettisivuja käytät.

Vaikka et tykkäisi tai suosittelisi nettisivustoja, verkkovierailusi tallentuvat Facebookin tietokantaan. Riittää, että sinulla on Facebook auki samaan aikaan, kun surffaillet esimerkiksi blogeissa tai nettikaupoissa, joilla on tarjolla tykkäysnappeja. Facebook tallentaa surffaustietosi enintään 90 päiväksi. Facebook kertoo tästä ehdoissaan, mutta se jää monelta huomaamatta.

2. Milloin aloitat seurustelun.

Parisuhteen voi Facebookissa määritellä hyvin yksityiskohtaisesti, ja siksi sivustolla onkin hallussaan paljon tietoa lemmentilanteestasi. Facebookin mukaan parhaat päivät parisuhteen aloittamiselle ovat 14.–15. helmikuuta ja 24.–25. joulukuuta. Kesäkuukaudet ovat yleisesti ottaen huonoja, mutta sunnuntait ja maanantait huippuaikoja uusille romansseille. Facebookin toimitusjohtaja väittää, että he pystyvät 33 % tarkkuudella ennustamaan myös, milloin katkaiset suhteesi.

3. Missä olet ja mitä teet, kun olet offline.

Facebook pitää huolen, että olet aina näkyvissä. Se lanseerasi vuonna 2011 Places-palvelun, jonka avulla ystävät saavat tietää, missä palvelun käyttäjä liikkuu. Käyttäjät voivat rekisteröidä palveluun lähes minkä tahansa paikan, kuten ystävänsä kodin. Facebook tietää paljon myös netissä liikkumisestasi, jopa liikaa. Vuonna 2012 Facebookia vastaan nostettiin joukkokanne, sillä sen evästepalveluiden huomattiin seuraavan käyttäjien verkkoselaamista myös heidän poistuessaan Facebookista.

4. Unirytmisi ja treenimääräsi.

Niken FuelBand, FitBit, Sport Tracker... Tarjolla on pitkä lista välineitä, joilla voi rekisteröidä omaa kuntoiluaan ja kehonsa tilaa. Jopa unen vaiheita on mahdollisuus analysoida: SleepyCycle-sovellus tarkkailee nukkumista ja kertoo, paljonko olet nukkunut, valvonut ja ollut syvässä REM-unessa. Itsensä seuraaminen on koukuttavaa, ja näitä tietoja voi helposti jakaa myös muille Facebookissa.

Lähde: Tranberg & Heuer: Älä kerro kaikkea! Itsepuolutusopas verkkoon (2013)

Kommentoi »