Demi

Mistä tunnistaa ruusufinnin?

Mistä tunnistaa ruusufinnin?
Ruusufinni eli acne rosacea muistuttaa aknea, mutta puhkeaa harvoin alle 20-vuotiaille. Näistä merkeistä tunnistat ruusfinnin.
Julkaistu: 20.11.2015

Voiko minulla olla ruusufinni?

Ruusufinni on eri asia kuin akne, vaikka se saattaa muistuttaa aknea. Ruusufinnin erottaminen aknesta on lääkärin tehtävä. Ruusufinni alkaa harvoin alle 20-vuotiaana, ja taipumus siihen kulkee suvussa. Useimmiten ruusufinni esiintyy 30–60-vuotiaana. 

Mitkä ovat ruusufinnin oireet?

Ruusufinni alkaa usein poskien punoituksella, joka esiintyy erityisesti lämpötilavaihteluiden yhteydessä ja häviää hitaammin kuin tavallisessa punastumisessa. Punoitukseen voi liittyä myös poskien turvotusta. 

Toiseksi yleisin oire on hiussuonten laajentuminen nenässä, otsassa ja leuassa. Joillakin on runsaasti aknen tapaisia märkäpäitä. Ruusufinnin oireet ilmestyvät kasvojen kuperille pinnoille: poskille, nenään, otsan keskiosaan ja leukaan.

Oireita voivat pahentaa esimerkiksi saunominen, kylmyys, mausteiset ruuat ja kuumat juomat - kaikki, mikä kiihdyttää pintaverenkiertoa.

Noin viidesosalla esiintyy ruusufinniin kuuluvia silmäoireita, esimerkiksi kuivasilmäisyyttä ja rakkuloita luomissa. Näitä oireita voi olla, vaikka punoitus olisi vähäistä.

Miten ruusufinniä hoidetaan? 

Ruusufinnin puhkeamista ei voi estää, mutta sen oireita voi lievittää ja hoitaa. Varaa aika lääkäriin, kun oireet tuntuvat häiritseviltä. Ruusufinni eli acne rosacea diagnosoidaan oireiden perusteella. 

Ruusufinnistä kärsivän on hyvä käyttää viimalta ja pakkaselta suojaavaa huppua ja toisaalta välttää auringonpaistetta niin kesällä kuin keväthangillakin. Usein ruusufinnin sanotaan rahoittuvan erilaisilla ruokavalioilla, mutta niistä ei ole lääketieteellisesti todistettua hyötyä.

Tee kotitekoinen kasvonaamio, joka poistaa punoitusta.

Miten hoidan ruusufinniä itse?

Itsehoitona ruusufinniin voi käyttää metronidatsoligeeliä tai -emulsiovoidetta, joita saa apteekeista. Voit kysellä myyjältä suosituksia. Älä käytä ruusufinnin hoitoon hydrokortisoni- tai kortisonivoiteita, sillä ne pahentavat oireita.

Peittävää kosmetiikkaa voi käyttää, jos se ei ärsytä ihoa.

Lähteet: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Ihopisteestä, Mary Cohr -kosmetologi Ulla Honkio, TerveyskirjastoPotilaan Lääkärilehti

 

Kommentoi »