Demi

Mistä tunnistaa bakteerivaginoosin?

Mistä tunnistaa bakteerivaginoosin?
Epätavallinen valkovuoto voi olla merkki emätintulehduksesta. Bakteerivaginoosi eli epäspesifi emätintulehdus on yhtä yleinen vaiva kuin hiivatulehdus. Lue bakteerivaginoosin oireista ja hoidosta.
Julkaistu: 26.8.2015

1. Miten epäspesifi emätintulehdus eli bakteerivaginoosi oireilee?

Yleisin bakteerivaginoosin oire on runsastunut, pahanhajuinen ja tasainen valkovuoto, joka voi olla harmahtavaa, kellertävää tai vihertävää. Joskus alapäätä voi myös kirvellä tai kutittaa. Kova kutina ja kirvely sekä kokkareinen valkovuoto kertovat kuitenkin useimmiten hiivatulehduksesta. Poikkeava valkovuoto, kutina tai kirvely voivat olla myös seksitaudin oireita. Jos epäilet, että sinulla on seksitauti, mene testattavaksi.

2. Mistä bakteerivaginoosi johtuu?

Bakteerivaginoosi eli epäspesifi emätintulehdus on emättimen bakteeritasapainon häiriö. Se on yhtä yleinen vaiva kuin hiivatulehdus. Vaginoosissa limakalvon pH-arvo nousee ja bakteerien määrä kasvaa. Usein harmia aiheuttaa bakteeri, joka on peräisin omasta suolesta. Se voi kulkeutua peräaukosta emättimeen vessakäynnin tai yhdynnän aikana. Vaginoosi voi johtua myös vaikka antibioottikuurista tai liiallisesta peseytymisestä. Bakteerivaginoosi ei ole seksitauti.

2. Miten bakteerivaginoosia hoidetaan?

Lieviä oireita voi tarkkailla jonkin aikaa, varsinkin jos vaiva on entuudestaan tuttu. Pelkän pahanhajuisen valkovuodon takia ei kannata mennä lääkäriin. Apteekista voi hankkia ilman reseptiä maitohappobakteereja sisältäviä emätinpuikkoja, kuten Lactal-puikkoja, jotka tasapainottavat emättimen bakteerikantaa. Käytä niitä pakkauksen ohjeen mukaan noin viikon ajan. Joskus myös emättimeen annosteltaviksi tarkoitetut c-vitamiinitabletit tai -kapselit voivat auttaa. Voit kysyä apteekista neuvoa valmisteiden käyttöön.

3. Milloin pitää mennä lääkäriin?

Jos oireet ovat kestäneet paria viikkoa pidempään tai jos sinulla on myös kirvelyä tai muita oireita, mene lääkäriin. Sitkeästi tai ikävästi oireileva bakteerivaginoosi hoidetaan lääkärin määräämällä antibioottikuurilla. Sen voi ottaa suun kautta tabletteina, emätinpuikkoina tai -voiteena.

4. Oireileeko bakteerivaginoosi aina?

Bakteerivaginoosi ei aina oireile, vaan se voi löytyä papa-kokeessa. Jos emätintulehdus on oireeton, sitä ei pidä hoitaa.

5. Miten bakteerivaginoosia voi ehkäistä?

Vältä alapään hautumista ja hiertymistä. Käytä puuvillaisia pikkuhousuja ja vältä pikkuhousunsuojia. Pese päivittäin alapää vedellä ja intiimialueelle tarkoitetulla pesunesteellä, jonka pH on hieman hapan (3–4). Älä ikinä pese alapäätä saippualla. Maitohappobakteereja sisältäviä emätinpuikkoja voi käyttää ennaltaehkäisevästi esimerkiksi kerran viikossa. Ne vahvistavat emättimen suojabakteeristoa. Lue lisää siitä, miten voit päästä eroon bakteerivaginoosikierteestä.
Lähteet: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Tampereen Uuden Gynekologikeskuksen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan, Terveyskirjasto

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Lue lisää terveysjuttuja:

Kommentoi »