Demi

Mistä toistuva virtsatietulehdus johtuu?

Mistä toistuva virtsatietulehdus johtuu?
Noin puolet naisista sairastuu virtsatietulehdukseen ainakin kerran elämässään. Lue, miten vaivasta pääsee eroon ja miten voit estää pissatulehduksen uusiutumisen.
Julkaistu: 2.9.2015

Miksi pissatulehdus uusiutuu?

Naisen lyhyeen virtsaputkeen kulkeutuu helposti bakteereja, jotka voivat aiheuttaa virtsatietulehduksen. Noin puolet naisista sairastaa pissatulehduksen ainakin kerran elämässään, ja se on hengitystieinfektion jälkeen toiseksi yleisin tulehdus, jonka vuoksi mennään lääkärin vastaanotolle.

Pissatulehduksella on taipumus uusiutua. Jos pissatulehdus palaa ensimmäisten viikkojen jälkeen hoidosta, on kyseessä useimmiten sama bakteerikanta. Yleensä pissatulehdus uusiutuu 1-2 kuukauden kuluttua, jolloin sen aiheuttaa uusi bakteerikanta. Virtsatieinfektion sanotaan olevan toistuva, kun se iskee vähintään kahdesti puolessa vuodessa tai kolmesti vuoden aikana. 

Virtsatietulehdus toistuu, koska vastustuskyky on heikentynyt virtsarakossa. Limakalvot tarvitsevat aikaa toipuakseen tulehduksesta. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota muun muassa riittävään vedenjuontiin.

Miten estän virtsatietulehduksen toistumisen?

  • Säännölliset vessakäynnit huuhtelevat virtsaputkea, joten juo päivittäin 1–2 litraa vettä.
  • Pyyhi vessassa aina edestä taaksepäin.
  • Karvoitus suojaa alapäävaivoilta, eikä hiostavia pikkuhousunsuojia ole tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön.
  • Monet välttyvät virtsatietulehdukselta syömällä yhdynnän jälkeen 2-4 kappaletta 500 milligrammaisia C-vitamiinitabletteja.
  • Heti yhdynnän jälkeen kannattaa käydä pissalla.
  • Juo aamuin illoin 2 desilitraa karpalomehua.
  • Syömishäiriöstä tai e-pillereistä johtuva estrogeenin vähäisyys elimistössä voi haurastuttaa virtsateiden limakalvoja. Paikallisella estrogeenivoiteella tai -emätintableteilla voi vahvistaa limakalvoja, jos ehkäisymenetelmän vaihto ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta.
  • Iltaisin otettava estolääke voi auttaa, sillä se antaa limakalvoille aikaa toipua. Estolääkityskuuri kestää 3-6 kuukautta. Estolääke voidaan ottaa myös heti yhdynnän jälkeen. Juttele lääkärin kanssa sinulle parhaiten sopivasta hoidosta.

Muista! Hiiva- ja virtsatientulehdukset ovat vähän kuin flunssa: niitä tulee milloin mistäkin, eivätkä ne välttämättä ole yhteydessä seksiin. Tästä syystä ei kannata nolostella niistä kertomista vaikkapa äidille.

Asiantuntija: Maija Kajan, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Lähde: YTHS

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Kommentoi »