Demi

Mistä toistuva hiiva johtuu?

Mistä toistuva hiiva johtuu?
Hiivatulehdus on yleinen vaiva, mutta siitä ei kuulu kärsiä usein! Näin saat hiivakierteen kuriin.
Julkaistu: 26.8.2015

Mikä on hiivatulehdus?

Hiivasienitulehdus on yleinen vaiva, eikä sitä tarvitse nolostella. Sen aiheuttaa hiivasieni, jonka määrä emättimen limakalvoilla on lisääntynyt tavallisesta. Hiivasientä on limakalvoilla aina terveilläkin ihmisillä. Jos hiivaa on vähän, se ei aiheuta vaivoja.

Välillä hiivasienen määrä voi syystä tai toisesta lisääntyä, ja runsaana se voi aiheuttaa oireita. Hiivatulehduksen oireita ovat kova kutina ja kirvely, paakkuinen valkovuoto sekä punoittava limakalvo emättimen suuaukolla ja sisemmissä häpyhuulissa

Miksi hiivatulehdus toistuu?

Hiivatulehdus voi uusiutua silloin, kun emättimen suojabakteeristo on heikentynyt esimerkiksi seuraavista syistä:

 • Antibioottikuurin tai sairauden jälkeen, kun kehon vastustuskyky on matala.
 • Jos käyttää ehkäisypillereitä, joissa on vain vähän estrogeeniä.
 • Jos on viettänyt paljon aikaa uimahallin kloorivedessä
 • Limakalvojen kuivumisen seurauksena, jos pesee alapäätä liian perusteellisesti ja liian tiuhaan suihkulla ja saippualla. 
 • Runsas sokerin syönti innostaa hiivaa kasvamaan. Siksi diabeetikoilla, joilla on tavallista korkeampi verensokeri, on usein hiivavaivoja.
 • Alapää hautuu ja hiertyy keinokuituisissa ja kireissä vaatteissa. Se tekee ihosta ja limakalvosta herkän hiivatulehdukselle, sillä hautuneen tai hankautuneen kudoksen puolustuskyky on tavallista heikompi. Esimerkiksi stringit eivät aiheuta hiivaa mutta voivat lisätä sen riskiä ja pahentaa oireita.
 • Joskus uusiminen voi johtua siitä, että paikallinen ja lyhyt hoito ei ole riittänyt hävittämään hiivasientä kokonaan.

Hiivatulehdus ei ole seksitauti, vaan se voi tulla, vaikkei olisi harrastanut seksiä. Tulehduksen aiheuttaa hiivasieni, joka on usein peräisin omasta suolesta. Siksi wc:ssä pitäisi aina pyyhkiä edestä taaksepäin. Jos hiivatulehduksia on toistuvasti, joskus puhutaan niin sanotusta hiivasyndroomasta. Hiivasyndrooma ei ole virallinen diagnoosi, sillä siitä ole tutkimuksiin perustuvaa näyttöä. Sen hoidoksi suositeltu terveellinen, kuitupitoinen ja vähäsokerinen ruokavalio on toki aina suositeltavaa hyvän olon saavuttamiseksi, mutta monet lisäravinteet ovat usein tarpeettomia.

Milloin pitää mennä lääkäriin?

Ensimmäinen hiivatulehdus on vaikea tunnistaa pelkkien oireiden perusteella, joten epäily on tärkeää varmistaa lääkärillä. On myös tärkeää mennä lääkäriin, jos hiivatulehdus uusiutuu jatkuvasti.

Lääkäri osaa poissulkea myös sen, etteivät oireet johdu esimerkiksi seksitaudista, virtsatientulehduksesta tai emättimen bakteerivaginoosista, jotka vaativat erilaista hoitoa. Alapään iholla voi myös olla samoja ihottumia kuin muualla ihossa, ja ne voivat kutista. Alapään ihon kutinaan ja kirvelyyn on useita eri syitä.

Varmistuksen vaivastasi voit saada lääkärin vastaanotolla, ettet lääkitse itseäsi turhaan tai väärin. Hiivan hoitaminen on helppoa lääkkeillä.

Miten toistuvaa hiivaa voi ehkäistä?

 • Usein uusiviin hiivatulehduksiin voi harkita estohoitoa. Lääkäri voi tarvittaessa neuvoa, miten hiivasienilääkitystä voidaan käyttää pienenä annoksena pidempiä aikoja.
 • Jos epäilet, että toistuva hiiva johtuu e-pilleristäsi, mieti lääkärin kanssa ehkäisypillerin tai -menetelmän vaihtoa.
 • Jos sinulla on toistuva hiiva, voit kokeilla apteekista saatavaa emättimeen annosteltavaa maitohappobakteerivalmistetta. Se vahvistaa suojabakteeristoa.
 • Ruokavalio voi auttaa ehkäisemään hiivaa. Vähennä sokerin syömistä. Suosi tavallista terveellistä ruokaa, joka sisältää paljon kokojyvää ja vihanneksia. Hiivalla kohotettuja leivonnaisia ei tarvitse välttää. Joillakuilla on hyötyä siitä, että syö joka päivä purkillisen maustamatonta asidofilus- tai laktofilusjugurttia. Toisin kuin joskus neuvotaan, jogurtin laittaminen emättimen ei paranna hiivaa vaan voi jopa häiritä lääkityksen tehoa. 
 • Jos sairastat hiivatulehdusta tai sinulla on tapana saada se usein, vältä tiukkoja housuja, hiostavia materiaaleja ja pikkuhousunsuojia. Suosi pehmeitä, puuvillaisia alushousuja, jotka eivät hankaa. Tamponi tai kuukuppi voi olla samasta syystä parempi kuukautissuoja kuin side, jos alapää ärtyy kuukautisten aikaan.

Asiantuntijat ja lähteet:  nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan, Terveyskirjasto, Therapia Fennica, YTHS

Lue myös

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Kommentoi »