Demi

Mistä painajainen johtuu? 6 kysymystä pelottavista unista

Mistä painajainen johtuu? 6 kysymystä pelottavista unista
Esimerkiksi kipu ja mieltä painavat asiat voivat aiheuttaa pahoja unia, ja joskus painajainen saa kävelemään unissaan.
Julkaistu: 21.3.2017

Kauhuelokuva, kuten leffateattereissa pyörivä A Cure for Wellness, voi hiipiä uniin.

1. Mistä painajaiset ovat saaneet nimensä?

Painajaisen englanninkielisellä nimityksellä nightmare (night=yö, mare=tamma) on mielenkiintoinen selitys. Se juontaa juurensa legendasta, jossa Demetrius-niminen tamma juoksenteli vapaana kahden sisarensa kanssa ja söi poikansa Hippasuksen. Legendan vuoksi ihmiset uskoivat ennen vanhaan, että painajaisunessa unennäkijä joutuu tamman pesään eli hirveään paikkaan.

2. Miksi näemme painajaisia?

Painajaisunen tarkoituksena ei ole säikytellä uneksijaa. Onneksi pahojen unien tapahtumat eivät melkein ikinä toteudu. Painajaisia aiheuttavat mieltä askarruttavat asiat tai fyysiset vaivat, kuten särky tai kuume. Esimerkiksi viiltävä kipu kyljessä voi muuttua painajaiseksi, jossa joku puukottaa unennäkijää. Painajainen voi johtua vaikkapa koulustressistä tai pelottavasta leffasta. Myös raskas ateria juuri ennen nukkumaanmenoa voi altistaa painajaisille.

Jos näet painajaisia jatkuvasti ja ne aiheuttavat pelkoja tai unettomuutta, juttele asiasta vaikkapa koulukuraattorille tai terveydenhoitajalle.

3. Voiko pelottavasta unesta olla hyötyä?

Toisinaan painajaiset toimivat ikään kuin henkisinä rokotteina sellaisia arkielämän koettelemuksia vastaan, joita unennäkijä ei halua kohdata valveilla. Kun ikävän asian on jo elänyt unessa, todellinen tapahtuma ei ehkä tunnu niin kamalalta!

4. Minkä ikäisenä näkee eniten painajaisia?

Lapset näkevät erityisen paljon painajaisia, ja ne vähenevät kymmenen vuoden iässä. Murrosiästä eteenpäin tytöt näkevät enemmän painajaisia kuin pojat. Aikuisista noin puolet näkee ainakin toisinaan pelottavia unia.

5. Johtuuko unissakävely painajaisista?

Toisinaan unissa käveleminen tai puhuminen liittyy painajaiseen. Varsinkin lapset saattavat huutaa ja kävellä unissaan, kun pakenevat jotakin unessaan.

6. Mihin aikaan näemme eniten painajaisia?

Ihmiset näkevät painajaisia ja ylipäätään kaikenlaisia unia varsinkin 90–110 minuuttia kestävien vilkeunijaksojen eli REM-unen aikana. Vilkeunijaksot ovat pisimmillään aamuyöstä, joten painajaisunia on silloin eniten. Yleensä ihmiset muistavat painajaiset hyvin.

Lähteet: Unennäkijän käsikirja – Unien tulkinnan ja ymmärtämisen opas (WSOY), Terveyskirjaston artikkelit unissakävelystä ja painajaisunista

Lue myös:

Kommentoi »