Miss Farkku-Suomi

Miss Farkku-Suomi
Loistava bändielokuva
Julkaistu: 12.9.2014

17-vuotias Välde tietää, mitä suosituksi tuleminen vaatii: ulkonäköä, kuuluisuutta, varakkuutta, sosiaalisia taitoja ja väkivaltaisuutta. Hänellä ei ole näistä mitään. 1970-luvun Oulu on ikävä paikka niille, jotka eivät sopeudu kaupungin ahdasmielisyyteen. Välde on koulunsa pohjasakkaa väärine vaatteineen ja musiikkimakuineen. Hän voi vain unelmoida ihanasta Pikestä, joka on osallistunut Suosikin Miss Farkku-Suomi -kisaan. Sitten Välde löytää samanhenkisen Sasun ja liittyy tämän bändiin. Elämä voi alkaa, ainakin melkein.

Miss Farkku-Suomi on muokattu harvinaisen hyvin elokuvaksi Kauko Röyhkän samannimisestä omaelämäkerrallisesta kirjasta. Juoni ei ole ihan yhtä rankka ja monimutkainen kuin kirjassa, mikä tekee leffasta selkeän kokonaisuuden. Elokuvaan on tuotu huumoria ja kepeyttä esimerkiksi kahdella hassulla lestadiolaispikkupojalla, jotka ihailevat Väldeä. 

Miss Farkku-Suomi on paras suomalainen bändielokuva sitten Pitkän kuuman kesän (1999). Herkulliset hahmot saavat nauramaan, häpeämään ja itkemäänkin. Mikko Neuvonen on loistava ylimielisenä mutta nolona Väldenä. Leffa kuvaa kirjan tavoin mahtavasti, miten tuskallista ja samalla ihanaa nuoruus toisinaan on. 

Kommentoi »