Demi

Milloin saa feidata?

Milloin saa feidata?
On inhottavaa, jos kaveri peruu yhteisen menon viime hetkellä. Feidaaminen on huonoa käytöstä, eikä sitä tarvitse sietää. Näin saat feidauksen kuriin – kaverisi tai itsesi.
Julkaistu: 14.7.2014

Milloin ei saa feidata? Ilman syytä ei saa tehdä ohareita. On loukkaavaa ja itsekästä perua, jos olet sopinut kaverisi kanssa kahdenkeskisestä menosta: telkkuillasta, jumpasta tai shoppailusta. Hän on varannut sinulle aikaa ja odottaa tapaamistanne. Erityisen törkeää feidaus on, jos kaverisi on esimerkiksi tehnyt ruokaa visiittiäsi varten, tai jos olet luvannut lähteä bileisiin, joihin hän ei halua mennä yksin. Viime hetken peruminen on ehdottomasti kiellettyä, jos ystävälläsi ei ole paljon kavereita tai jos hänellä on isoja murheita. Feidaamalla jätät hänet yksin huoltensa kanssa.

Onko feidaus joskus sallittua? Sovitun kahdenkeskisen tapaamisen feidaamiseen on oltava hyvä syy. Tällaisia ovat esimerkiksi yllätystyövuoro, huominen pistokoe, vatsatautinen lemmikki tai vaikkapa se, että joudut äkkiä lapsenvahdiksi. Kunnon syitä eivät ole uusi parempi meno, yleinen ketutus tai lorvikatarri. Feidaaminen voi tulla kysymykseen, jos olette sopineet tapaamisesta vain alustavastija jos samalla ehdotat sopivampaa aikaa.

Miten tapaaminen perutaan tyylikkäästi? Tärkeintä on ilmoittaa ajoissa. Soita tai lähetä viesti vähintään muutamaa tuntia ennen, mieluiten edellisenä päivänä tai heti kun tiedät, ettet voi nähdä häntä. Kerro feidaamisesi syy rehellisesti ja pyydä anteeksi. Tyylikästä on ehdottaa samalla uutta tapaamisaikaa. Jos juoksulenkki tai shoppailu ei huvita sinua, ehdota muuta ohjelmaa, johon olette kumpikin tyytyväisiä.

Mitä tehdä, jos kaveri feidaa? Sano suoraan, jos olet pahoittanut mielesi etkä jaksa olla mikään varakaveri. Vaadi, että tapaamisista pidetään kiinni. Jos ystävä ei ota asiaa vakavasti, hän ei ehkä ole tosiystäväsi.

Mitä tehdä, jos itse feidailee? Mieti, miksiperut menoja. Oletko kyllästynyt kaveriisi vai ahdistutko suunnittelusta? Paranna äkkiä tapasi! Suunnitelmien teko kuuluu elämään, ja sopimusten pitäminen on osa ystävyyttä. Sovi vähemmän menoja ja vain sellaisia, jotka oikeasti kiinnostavat. Tee pyhä lupaus pitää tapaamisista kiinni. Kalenterin avulla vältät tuplabuukkaukset.

Miksi joku feidaa jatkuvasti? Jotkut ahdistuvat etukäteissuunnitelmista. Syynä on ehkä FOMO eli fear of missing out (pelko siitä, että jää paitsi). Suunnitelmiin ei halua sitoutua, jos tuntuu, että luvassa voi olla vielä parempaa tekemistä. Ajanpuutteeseen vetoaminen tarkoittaa yleensä feidaamista kullan tai harrastuksen takia. Jokainen tietää, että puskisimme vaikka läpi harmaan kiven tapaamaan idoliamme. Jatkuva tapaamisten peruminen loukkaa, koska se johtuu yksinkertaisesti siitä, että kaverin seura ei kiinnosta tarpeeksi. Joskus feidaamisen taustalla voi olla esimerkiksi epämääräistä ahdistusta. Jos kotoa lähteminen tuntuu usein ylivoimaiselta, on hyvä jutella terveydenhoitajan kanssa.

Kommentoi »