Demi

Milloin kuukautiset alkavat?

Milloin kuukautiset alkavat?
Top 5: Lue lääkärin vastaukset kysymyksiin ensimmäisistä kuukautisista, kuten miksi menkat eivät ala ja kuinka kauan niitä voi odotella rauhassa.
Julkaistu: 20.3.2015

1. Milloin kuukautiset alkavat?

Joillain kuukautiset alkavat jo kymmenvuotiaana, mutta joskus niitä joutuu odottamaan jopa 16-vuotiaaksi asti. Keskimääräinen alkamisikä on 13 vuotta. Usein kuukautiset alkavat suunnilleen samassa iässä kuin äidillä. Yleensä kuukautiset ilmaantuvat, kun pituuskasvun nopein spurtti on jo takana, ja pari vuotta sen jälkeen, kun rinnat ovat alkaneet kehittyä. Häpykarvoitusta alkaa yleensä tulla jo ennen kuukautista. Kehitys ja murrosiän merkkien järjestys vaihtelevat kuitenkin yksilöllisesti.

2. Miksi kuukautiset eivät ole alkaneet?

Murrosiän kehitykseen vaikuttavat monet asiat, kuten ravinto, liikunta, levon määrä, stressi ja perintötekijät. Jos ruumiinrakenne on hento ja paino alhainen, kuukautisten alkaminen voi viivästyä parilla vuodella. Joskus kuukautiset ilmaantuvat vasta painon noustua. Myös aktiivinen urheilu saattaa pidätellä kuukautisten alkamista. Kuukautisten puuttuminen ei ole vaarallista, mutta jos se johtuu liian alhaisesta painosta, elimistön hormonipitoisuudet ovat usein liian matalat, mistä voi olla haittaa muun muassa luuston ja hedelmällisyyden kehitykselle.

3. Pitääkö mennä lääkäriin, jos kuukautisia ei kuulu?

Jos muita murrosiän merkkejä on ilmaantunut, ensimmäisiä kuukautisia voi odotella rauhassa 16-vuotiaaksi asti. Jos menkat eivät ole alkaneet siihen mennessä, keskustele asiasta terveydenhoitajan kanssa. Hän lähettää sinut tarvittaessa lääkärille.

4. Miten voin kertoa kuukautisisten alkamisesta?

Ota kuukautisten alkaminen puheeksi, kun olette kahden äidin kanssa. Kysy äidiltä, missä teillä on kuukautissuojia tai pyydä häntä tuomaan niitä kaupasta. Jos asiasta puhuminen jännittää, kirjoita asiasta lappu tai lähetä viesti. Jos haluat, ehdota, että juhlistatte menkkojen alkamista vaikka kakulla. Lue myös, miten demittäjät kertoivat ensimmäisistä kuukautisista kotona.

5. Entä jos menkat alkoivat mutta ovat epäsäännölliset?

Kuukautisten epäsäännöllisyydestä ei tarvitse huolestua. Kuukautiskierto voi muutaman ensimmäisen vuoden ajan olla epäsäännöllinen, jolloin vuotoväli voi joskus olla jopa useita kuukausia. Yleensä kuukautiset säännöllistyvät kolmen vuoden kuluessa. Joidenkin naisten kuukautiset ovat epäsäännölliset koko elämän, eikä se ole vaarallista. Kuukautisten puuttuminen voi johtua myös esimerkiksi laihduttamisesta tai stressistä. Mene lääkäriin, jos jo alkaneet kuukautiset ovat poissa yli kolme kuukautta.

Lue lisää lääkärin vastauksia:

Asiantuntijat: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, gynekologi Päivi Tommola

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista valtavasta tietopaketistamme.

1 kommentti