Demi

Millainen kuukautiskierto on?

Millainen kuukautiskierto on?
Kuukautiskierron pituus vaihtelee paljon eri ihmisillä. Lue, miten voit laskea oman kiertosi pituuden. Jos menkat jäävät kokonaan pois, kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa.
Julkaistu: 4.3.2015

Säännöllinen kuukautiskierto

Tavallisesti kuukautiskierto kestää noin 24–35 päivää. Kierto lasketaan vuodon ensimmäisestä päivästä, eli kuukautisten ensimmäinen vuotopäivä on päivä numero yksi. Tavallisesti vuoto kestää noin 2–7 päivää. Voit seurata kiertosi pituutta merkitsemällä vuodon alkamis- ja päättymispäivän kalenteriisi tai lataamalla puhelimeesi kuukautislaskurin.

Mikä vaikuttaa kuukautiskiertoon?

Kuukautisten alettua kierto voi olla epäsäännöllinen parikin vuotta. Silloin menkat saattavat tulla vain muutaman kuukauden välein. Tilanne on normaali, ja vuodot tasoittuvat ajan mittaan yleensä itsestään. Alussa kuukautiset voivat olla myös pitkät ja runsaat. Lääkäri voi määrätä häiritsevän epäsäännöllisten tai runsaiden vuotojen hoitoon yhdistelmäehkäisypillerit, vaikka ehkäisytarvetta ei olisikaan. E-pillerit helpottavat usein myös kuukautiskipuja.

Kuukautiskierto reagoi herkästi muutoksiin. Stressin, laihtumisen ja liikunnan lisääntymisen seurauksena säännöllisetkin kuukautiset voivat jäädä pariksi kuukaudeksi pois. Jos raskaus ei ole mahdollinen, puuttuvia kuukautisia voi odotella parin kuukauden ajan. Stressin tai painonmuutosten aiheuttama häiriö korjautuu yleensä tässä ajassa.

Jos kuukautiset jäävät pois

Juttele kouluterveydenhoitajan kanssa, jos aikaisemmin säännöllisiä kuukautisia ei kuulu useampaan kuukauteen. Jos säännölliset kuukautiset ovat poissa yli kolme kuukautta, kuukautisten poisjäänti on syytä selvittää lääkärissä. Useimmiten kuukautiset saadaan käynnistettyä lyhyen keltarauhashormonikuurin avulla.

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen.Vastaus on julkaistu Demi-lehden numerossa 12/2010.

Lue myös

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista valtavasta tietopaketistamme.

Kommentoi »