Demi

Miksi rinnat ovat arat?

Miksi rinnat ovat arat?
Rinnat voivat olla kipeät esimerkiksi kuukautisten aikana. Lue kolme syytä, joiden takia tissit voivat tuntua aroilta.
Julkaistu: 25.6.2015

Rinnat aristavat kasvaessaan

Kun rauhaskudos kasvaa ja iho venyy, se voi tuntua inhottavalta. Aristusta esiintyy murrosiässä ja myöhemminkin, jos rinnat kasvavat lihomisen seurauksena. Hölskyminen aiheuttaa rintoihin mikroskooppisia repeytymiä, jotka voivat sattua. Sitä pystyy ehkäisemään käyttämällä hyvin istuvia rintaliivejä ja tukevia urheiluliivejä liikkuessa. Myös liian pienet tai isot liivit voivat aiheuttaa arkuutta. Mahallaan nukkumista kannattaa välttää rintojen ollessa hellinä.

Kuukautiskierron vaiheet tuntuvat 

Eri vaiheissa kiertoa rauhaskudos turpoaa ja pienenee. Ennen kuukautisia rinnat ovat pinkeimmillään ja voivat tuntua aroilta. Silloin voi auttaa, jos välttää suolaista ruokaa, sillä suola pahentaa turvotusta. Myös hormoniehkäisyn ensimmäisinä viikkoina rinnat voivat olla aristavat. Jos arkuus ei helpota 2–3 kuukaudessa, on hyvä puhua lääkärille ehkäisymerkin vaihdosta.

Tunnustele rintojasi

On hyvä tietää, mikä on rinnoille tavanomaista aristusta. Tunnustele rintoja säännöllisesti mieluiten viikon sisällä kuukautisten päättymisestä, jolloin rinnat aristavat vähiten. Jokaisen yli 20-vuotiaan naisen olisi hyvä tarkastaa rintansa kuukausittain. Jos rinnoissa on patteja tai niistä tulee eritettä, pitää mennä lääkäriin. Nuorten naisten rintakyhmyt ovat onneksi usein nesterakkuloita tai muita itsestään parantuvia vaivoja. Lääkärin apu voi olla myös tarpeen, jos aristus jatkuu senkin jälkeen, kun rintojen kasvu on päättynyt eikä se johdu hormoniehkäisystä. 

Asiantuntija: nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lähde: Terveyskirjasto

Etkö saanut vastausta pulmaasi? Lue kaikki rinnoista Demin mahtavasta tietopaketista.

Kommentoi »