Demi

Miksi nännejä aristaa?

Miksi nännejä aristaa?
Top 5: Lue, miksi nännit ovat kipeät ja mikä vaivaan auttaa.
Julkaistu: 18.6.2015

1. Kuukautiset

Rinnoissa on rauhaskudosta, sidekudosta ja rasvaa. Rauhaskudos reagoi kuukautiskierron hormonivaihteluihin. Nännit saattavat turvota ja kipeytyä ennen kuukautisten alkua tai kuukautisten aikana. Myös raskaus aiheuttaa rintojen ja nännien arkuutta.

2. Ihottuma

Näkyykö nänneissä ihottumaa, hilseilyä tai punoitusta? Niissä voi olla ihottumaa siinä missä muuallakin ihossa. Esimerkiksi atooppinen ihottuma voi saada nännit oireilemaan. Kuivaa nännien ihoa voi hoitaa apteekista saatavalla perusrasvalla, ja ihottumaan auttaa myös apteekista ilman reseptiä saatava mieto kortisonivoide. Sitä ei tule käyttää yli kolmea viikkoa.

3. Liikunta

Nännien iho on hiukan muuta ihoa ohuempaa ja herkkä hiertymään. Siksi nännit saattavat kipeytyä esimerkiksi pitkän juoksulenkin aikana. Ärsytykseen voi auttaa se, että voi laittaa ihoteipin tai laastarin nännin ja nännipihan päälle ennen treeniä.

4. Rintaliivit

Nännit voivat hiertyä urheiluliiveissä tai tavallisissa rintaliiveissä. Huonosti istuvat liivit voivat hiertää nännien herkkää ihoa. Voi myös olla, etteivät liivit tue riittävästi, mikä saa rinnat hölskymään ja ihon koville. Lue, minkä malliset rintaliivit sopivat sinulle ja miten löydät oikean kokoiset rintaliivit.

5. Hormonaalinen ehkäisy

Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa nännien aristusta. Tavallisempaa on, että pillerit saavat koko rinnat aristamaan, kun rintarauhaskudos reagoi hormoneihin. Yleensä vaiva helpottaa muutamassa kuukaudessa hormoniehkäisyn aloittamisen jälkeen. Asiasta kannattaa ehkäisyn määränneen lääkärin kanssa. Jos nännien arkuudelle muuta syytä kuin, kokeile toista ehkäisyvalmistetta ja seuraa, onko siitä apua.

+ Entä jos omat keinot eivät auta?

Kipulääkkeet auttavat harvoin nännien tai rintojen aristukseen. Mene lääkäriin, jos nännien arkuus haittaa elämääsi etkä saa sitä rauhoittumaan omin konstein. Lääkärin tutkimukset ovat tarpeen myös, jos rinnan kipu on äkillinen ja uusi oire tai jos nänneistä tulee eritettä.

Etkö saanut vastausta pulmaasi? Lue kaikki rinnoista Demin mahtavasta tietopaketista.

Lähteet: gynekologi Päivi Tommola, nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Terveyskirjasto

Kommentoi »