Demi

Miksi minulla ei ole nälkä?

Miksi minulla ei ole nälkä?
Kadonnut ruokahalu voi johtua monesta asiasta, kuten rakastumisesta tai sairastumisesta. Näin houkuttelet ruokahalun takaisin.
Julkaistu: 21.3.2016

Ruokahalu vaihtelee

On tavallista, ettei joka päivä ole yhtä kova nälkä. Ei ole syytä huolestua, jos yhtenä tai kahtena päivänä ei tee juurikaan mieli ruokaa.

Jos ruokahalu katoaa pidemmäksi aikaa, ongelmaan pitää kuitenkin puuttua. Syöminen on elämisen ehto, ja ruokahaluttomuus kertoo yleensä jostakin poikkeustilasta kehossa tai mielessä. Silloin kun keho ja mieli voivat hyvin, ihminen tulee nälkäiseksi useasti päivässä ja kylläiseksi sopivasta annoksesta ruokaa.

Rakastuminen voi viedä nälän

Onko elämässäsi tapahtunut jotakin merkittävää? Ruokahalu voi kadota lyhytaikaisesti suuren tunnekokemuksen, kuten surun, rakastumisen tai stressin vuoksi. Halun syödä pitäisi kuitenkin palata viimeistään viikossa tai kahdessa. 

Sairaana ei ole aina ruokahalua

Monet tavalliset taudit, kuten nuha tai vatsatauti, voivat vähentää ruokahalua tilapäisesti. Ruokahaluttomuus voi liittyä myös masennukseen tai syömishäiriöön. Jos sinulla on paha olla, kannattaa aina jutella asiasta jollekulle luotettavalle aikuiselle.

Pidempään kuin muutaman viikon jatkunut ruokahaluttomuus pitää selvittää lääkärin vastaanotolla. Lääkärin tutkii, onko taustalla jokin harvinainen sairaus ja auttaa löytämään ratkaisun tilanteeseen. 

Nälkää kannattaa houkutella

On tärkeää saada ruokahalu takaisin, sillä liian vähäinen syöminen voi aiheuttaa esimerkiksi ärsymystä, päänsärkyä, väsymystä ja muita oireita. 

Esimerkiksi surun takia kadonnutta ruokahalua voi yrittää houkutella esiin herkuilla. Tärkeintä on syödä edes jotain, vaikka sitten suklaata aamupalaksi. On myös tärkeää muistaa juoda tarpeeksi. Esimerkiksi mehuilla tai smoothiella voi nostaa verensokeria, vaikka tavallisesti vesi on paras janojuoma. 

Jos mikään ruoka ei maistu, voit ostaa esimerkiksi apteekista nestemäisiä ateriakorvikkeita. Niistä saa energian lisäksi tarvittavan määrän ravintoaineita. 

Lue myös

Onko sinulla terveyspulmia? Lähetä kysymyksesi Demin asiantuntijalle!

Kommentoi »