Demi

Miksi kuukautiset myöhästyvät?

Miksi kuukautiset myöhästyvät?
Top 5: Monella naisella on epäsäännölliset kuukautiset. Lue, mistä se johtuu ja mistä voi olla apua.
Julkaistu: 10.3.2015

1. Harvan kuukautiskierto on täsmällinen

Kuukautisten säännöllinen rytmitys on keholta monimutkainen suoritus, ja tuskin yhdenkään naisen kuukautiskierto on vuodesta toiseen kellontarkka. Normaalina kuukautiskiertona pidetään 25–35 päivän väliä peräkkäisten vuotojen alkamispäivissä. Joidenkin naisten kuukautiset ovat epäsäännölliset koko elämän, eikä se ole vaarallista.

2. Kuukautiset ovat usein aluksi epäsäännölliset

Elämän ensimmäisten kuukautisvuotojen välissä voi olla kuukausien tauko, ja alussa vuotojen säännöllistymistä voi odotella rauhassa. Yleensä kuukautiset säännöllistyvät kolmen vuoden kuluessa.

3. Mahdollinen raskaus selviää vain testillä

Jos on ollut yhdynnässä ja kuukautiset ovat muutamankin päivän myöhässä, pitää aina tehdä raskaustesti.

4. Moni asia vaikuttaa kuukautisiin

Esimerkiksi stressi, sairastelu tai painon nopeat muutokset voivat saada kuukautiset myöhästymään parilla päivällä tai jäämään pois pitkäksi ajaksi. Ali- ja ylipainoon voi liittyä epäsäännöllinen kuukautiskierto tai vuotojen puuttuminen. Myös hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voi saada kuukautiset jäämään pois. Kaikki nämä ilmiöt johtuvat muutoksista kuukautisia säätelevien hormonien määrissä. Jos kuukautiset ovat pois yli kolme kuukautta, mene lääkäriin. Lue lisää siitä, miksi kuukautiset katoavat.

5. E-pillerit voivat auttaa

Jos kuukautiset ovat kovin epäsäännölliset ja se häiritsee sinua, avuksi voi miettiä e-pillereiden aloittamista. Juttele asiasta lääkärille.

Lue lisää:

Asiantuntijat: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, gynekologi Päivi Tommola

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista valtavasta tietopaketistamme.

Kommentoi »