Demi

Miksi kuukautiset jäävät pois?

Miksi kuukautiset jäävät pois?
Top 5: Lue, mitkä syyt saavat menkat jäämään kokonaan pois ja milloin pitää mennä lääkäriin kadonneiden kuukautisten takia.
Julkaistu: 10.3.2015

Monen kuukautiset saattavat joskus olla myöhässä. Kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen varsinkin ensimmäisinä vuosina ja joillain naisilla koko elämän. Jos kuukautiset ovat poissa yli kolme kuukautta, asia kannattaa selvittää lääkärillä. Hän voi tarvittaessa määrätä lyhyen hormonilääkekuurin, joka saa kuukautisvuodon palaamaan. Kuukautiskierto on herkkä systeemi, joka voi häiriintyä esimerkiksi näistä syistä.

1. Raskaus

Jos on ollut yhdynnässä ja kuukautiset eivät tule ajallaan, mahdollinen raskaus pitää varmistaa raskaustestillä. Mikään oire ei kerro luotettavasti siitä, onko raskaana. Lue, miten kannattaa toimia, jos epäilet olevasi raskaana.

2. Stressi

Mieliala vaikuttaa kuukautiskiertoon. Stressi aiheuttaa kehossa hormonaalisia muutoksia, jotka voivat tehdä kuukautiskierrosta epäsäännöllisen tai saada kuukautiset jäämään pois. Keho tulkitsee mielen jännittyneisyyden niin, että nyt ei ole sopiva hetki saada lapsia. Kuukautiset voivat jäädä pois esimerkiksi uudelle paikkakunnalle muuton, koulun vaihtamisen, ylioppilaskirjoitusten tai muun jännittävän tapahtuman takia. Kun stressi alkaa helpottaa, kuukautiset palaavat yleensä melko nopeasti. Kovaan stressiin kannattaa hakea apua mahdollisimman pian. Jos koet kovia paineita, juttele asiasta vaikka vanhemmalle, koulupsykologille tai lääkärille.

3. Laihdutus

Erityisesti nopea laihduttaminen ja alipainoisuus voivat häiritä kuukautiskiertoa säätelevien hormonien toimintaa. Yleensä kuukautiset harventuvat tai loppuvat kokonaan. Kuukautiset tulevat takaisin, kun palaat normaalipainoon ja kehosi saa riittävästi ja säännöllisesti monipuolista ravintoa.

4. Sairastelu

Varsinkin pitkäaikainen sairastelu voi vaikuttaa kuukautiskiertoon. Myös hormonitasapainoa häiritsevät sairaudet, kuten kilpirauhastaudit, voivat tehdä vuodosta epäsäännöllistä. Jopa hoitamaton keliakia voi olla häiriön syy. Juttele asiasta koululääkärille, omalle terveyskeskuslääkärillesi tai yksityisen lääkäriaseman gynekologille. Lääkäri selvittää tilannettasi ja määrää tarvittavat tutkimukset. Jos kuukautishäiriö johtuu jostain sairaudesta, kuukautisesi palaavat, kun sairaus saa hoitoa.

5. Hormonaalinen ehkäisy

Joihinkin hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin, kuten minipillereihin, ehkäisykapseliin ja hormonikierukkaan, liittyy kuukautisten poisjääminen. Se on tavallista ja vaaratonta. Myös e-pillereiden lopettamisen voi tehdä kuukautiskierrosta epäsäännöllisen usean kuukaudenkin ajaksi.

Lue lisää terveysjuttuja:

Lähteet: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Syömishäiriöklinikan Toiminnanjohtaja Marjo Sandvik, Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen, Terveyskirjasto

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista valtavasta tietopaketistamme.

Kommentoi »