Demi

Miksi julkkikset masentuvat?

Miksi julkkikset masentuvat?
Justin Bieber peruutti fanitapaamisiaan masennuksen vuoksi. Monet muutkin tähdet ovat puhuneet mielenterveysongelmistaan. Mikä julkkiksilla on hätänä?
Julkaistu: 2.5.2016

”Kulttuurissamme meille kerrotaan, että jos olemme kauniita, laihoja, menestyneitä, kuuluisia, jos kaikki rakastavat meitä, olemme onnellisia. Mutta se ei ole täysin totta”, sanoi Cara Delevingne Women in the Worldin haastattelussa.

Lady Gaga, Demi Lovato, Cara Delevingne, Justin Bieber, Nicki Minaj ja Miley Cyrus. Kaikki nämä julkkikset ovat puhuneet avoimesti masennuksestaan.

Ei pidä kuitenkaan luulla, että kyseessä olisi uusi ilmiö. Tähdet ovat masentuneet ennenkin, mutta nykyään mielenterveysongelmiin suhtaudutaan fiksummin. Ymmärretään, että kuka tahansa voi sairastua, eikä sitä tarvitse hävetä. Masennus on mielen sairaus, johon masentunut ei ole syyllinen, eikä merkki siitä, ettei tähden elämä ole hallinnassa.

Julkkisten elämään liittyy monia masennusta edistäviä tekijöitä, kuten ulkonäkökeskeisyys, stressaava työ ja oman tilan puute.

Cara Delevingne on puhunut mallimaailman vaikutuksesta hänen masennukseensa. Ennen menestystään Cara sai usein kuulla olevansa ruma ja huono. Myöhemmin hän koki vaikeaksi puhua masennuksestaan, koska ei halunnut vaikuttaa epäkiitolliselta suosiostaan.

Entinen lapsinäyttelijä Christina Ricci kasvoi aikuiseksi yleisön tiiviin katseen alla. Hän on kertonut, että elokuva-alan puvustajien kommentit hänen kehittyvästä vartalostaan aiheuttivat pahaa oloa.

Julkkiksilta vaaditaan loputtomasti aikaa ja läsnäoloa. Fanitapaamisiaan masennuksen vuoksi perunut Justin Bieberkin on megatähti, joka saa kulkea harvassa paikassa rauhassa ilman paparazzeja tai fanien yhteiskuvapyyntöjä.

Silti julkkisten masennusaalto ei tietenkään ole fanien vika. Justin sanoi avautuessaan Instagramissa rakastavansa fanejaan, mutta kokevansa heidän tapaamiseen liittyvät odotuksen tällä hetkellä liian raskaiksi. On hienoa, että julkkiksetkin voivat puhua rehellisesti rajallisista voimavaroistaan.

Tähtien ja fanien läheinen suhde somessa saattaa myös kannustaa julkkiksia hakemaan apua. Fanit taistelevat samojen mielenterveysongelmien kanssa kuin he ja kertovat niistä viesteissään. Sekin motivoi julkkiksia puhumaan omista ongelmistaan avoimesti.

Avoimuus on tärkeää. Mitä enemmän mielenterveysongelmista puhutaan, sitä vähemmän ne leimaavat ihmisiä.

Katso Cara Delevingnen koko haastattelu täältä:

Lue myös:

Kommentoi »