Demi

Miksi hiukset lähtevät?

Miksi hiukset lähtevät?
Demi neuvoo: Lääkäri kertoo, mistä syistä hiuksia voi irrota.
Julkaistu: 1.7.2014

Mistä on kyse?

Hiuksilla on oma elinkaarensa. Niillä on kasvuaika, ja kun se päättyy, hius siirtyy lepovaiheeseen ja irtoaa ennen pitkää. Lapsilla kasvukausi voi kestää vuosikaupalla, mutta nuorilla ja aikuisilla se on usein lyhempi, vain noin neljä vuotta. Hiuksia irtoaa joka päivä noin 100–200 kappaletta.

 

Mikä aiheuttaa hiustenlähtöä?

Joskus iso osa hiuksista siirtyy yhtä aikaa lepovaiheeseen, eli ne irtoavat huomiota herättävän isoina määrinä. Näin voi käydä monesta syystä:

  • Esimerkiksi kova kuumetauti tai raju laihduttaminen voi saada hiuksia tippumaan. Hiukset pitävät monipuolisesta ravinnosta.
  • Hormonaaliset heilahtelut, kuten raskaus tai e-pillerien lopettaminen, voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.
  • Todella kova stressi voi joskus saada hiuksia lähtemään. Hiukset palaavat ennalleen, kun stressi menee ohitse.
  • Hiukset eivät viihdy kutisevassa ja rikkonaisessa päänahkassa. Päänahan oireilu voi johtua monesta ihosairaudesta, kuten tali-ihottumasta tai atooppisesta ihottumasta.
  • Joskus harvoin hiustenlähtö kertoo sairaudesta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
  • Myös hiusten värjääminen tai lämpökäsittely, kuten suoristusraudan säännöllinen käyttö, voi haurastuttaa hiuksia. Hiukset kärsivät siitäkin, jos niitä pitää jatkuvasti kiinni.

 

Milloin lääkäriin?

Tilannetta kannattaa seurata rauhassa, sillä runsaaltakin tuntuva hiustenlähtö todennäköisesti tasoittuu muutamassa viikossa. Jos päänahassa on hiuksettomia laikkuja tai päänahka hilseilee ja kutisee pahasti, käy lääkärissä. Jos epäilet, että hiustenlähtö johtuu stressistä, juttele asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai lääkärille.

 

Lue myös, mikä saa hiukset kasvamaan oikeasti.

Lähteet: Väestöliiton yleislääkäri Miila Halonen, Terveyskirjasto, Kauneus & Terveys

Kommentoi »