Demi

Miksi bomberin vuori on oranssi? 8 asiaa, joita et tiennyt lempitakistasi

Miksi bomberin vuori on oranssi? 8 asiaa, joita et tiennyt lempitakistasi
Bomber-takki on nyt kaikilla ja kaikkialla. Mutta tiedätkö, miten Kanye West liittyy takin suosioon?
Julkaistu: 14.9.2016

1. Lentäjien luottovaate

Bomber-takki tunnetaan myös pilottitakkina. Nimi juontaa siitä, että vaate kehitettiin ensimmäisen maailmansodan aikaan Yhdysvaltojen ilmavoimien hävittäjälentäjille, jolloin takkia alettiin kutsua myös "bomberjacketiksi".

Takin nykyisin suosituin malli, MA-1, suunniteltiin 1950-luvun vaiheilla. Sen tunnusmerkkejä ovat lyhyt helma, armeijanvihreä väri ja oranssi sisävuori.

2. Käytännöllistä koko kansalle

Useimmat bomber-takit on valmistettu keveästä nailonista, koska materiaali oli - ja on edelleen - käytännöllinen. Nailon ei myöskään ole niin paksu ja raskas kuin lentäjien aikaisemmin suosimat, lampaannahasta valmistetut shearling-takit. Liukas nailonpinta suojasi lentäjiä sateelta, ja 1950-luvulla takin käytännöllisyyden huomasivat myös tavalliset tallaajat ja vähitellen pilotin suosio kasvoi.

3. Oranssi vuorikangas

Monissa bomber-takeissa on oranssi sisävuori, mikä on myös perua takin alkuajoilta. Jos lentäjä joutui onnettomuuteen, oli vaate mahdollista kääntää toisinpäin. Kirkkaan värin ansiosta pilotti oli helpompi paikantaa maastosta.

4. Alakulttuurien avainvaate

Bomber-takki on ollut suosittu eri alakulttuurien vaatetyyleissä. 1960-luvulla pilottitakkeja nähtiin Isossa-Britanniassa syntyneen skinhead-alakulttuurin edustajien yllä. Myöhemmin 1990-luvulla räppärit Onyx ja Naughty by Nature omaksuivat takin osana urbaania univormuaan.

5. Armanilta muodin ystäville

Bomber-takki alkoi hiipiä muodin pariin, kun Giorgio Armani suunnitteli nahkaisen bomber-takin 1970-luvulla.

6. Päärooleja puvustamassa

Bomberin suosio lähti uuteen nousuun, kun takki bongattiin 1980-luvulla useiden elokuvien päähenkilöiden yllä. Esimerkiksi Steve McQueenin ohjaamassa The Hunter (1980) -elokuvassa ja Tom Cruisen tähdittämässä Top Gun (1986) -elokuvassa voi bongata bomberin.

7. Catwalkien kuningas

Vuonna 2013 bomber-takkeja alkoi näkyä catwalk-lavoilla. Esimerkiksi Dries van Notenin syys/talven 2014 -miestenmallistossa bomberit olivat näkyvässä roolissa.

8. Suuren yleisön himoitsema

Kanye Westillä on näppinsä pelissä bomber-takkien voittokulkueessa. Maastonvihreä pilottitakki oli räppärin tyylin kulmakivi tämän kuudennen Yeezus-sooloalbumin kiertueella vuonna 2013.

Lue myös

Kommentoi »