Demi

Miksi alapään iho ärtyy kuukautisten aikana?

Miksi alapään iho ärtyy kuukautisten aikana?
Kuukautissuojat saattavat ärsyttää ihoa. Näillä neuvoilla kutina ja kirvely kuukautisten aikana helpottuu.
Kuvat
Julkaistu: 25.8.2015

Siteet hautovat ihoa, jolloin se ärtyy helposti. Erityisesti joissakin siteissä, pikkuhousunsuojissa ja tamponeissa käytetyt hajusteet ja valkaisuaineet aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja muita allergiaoireita. Hajusteet ovat kuukautissuojissa täysin turhia.

Suosi biohajoavia, muovittomia ja kloorivalkaisemattomia siteitä ja tamponeita. Biohajoavat siteet hengittävät paremmin kuin tavalliset, sillä niissä ei ole muovia. Niitä on myynnissä jo pienemmissäkin lähikaupoissa. Myynnissä on myös pestäviä kangassiteitä, jotka antavat ihon hengittää. 

Käytä kuukuppia, joka on valmistettu silikonista tai luonnonkumista eikä ärsytä. Pelkän siteen käyttö voi hautoa alapäätä, ja jatkuva tamponin käyttö saattaa kuivattaa limakalvoja.

Iho- ja ympäristöystävällisiä kuukautissuojia, kuten kuukuppeja ja pestäviä siteitä sekä puuvillaisia kertakäyttösiteitä myyvät ekokaupat, esimerkiksi Ruohonjuuri

Side pitää vaihtaa 3-4 tunnin välein ja tamponi 3-8 tunnin välein.

Huuhdo ja kuivaa alapää huolella, mieluiten pelkällä vedellä aina suojan vaihdon yhteydessä ja hikoiltuasi.

Jos siistit bikinirajaa, sheivaa karvat mahdollisimman hellävaraisesti äläkä ajele bikinirajaa kuukautisten aikana, sillä iho ärtyy silloin helposti.

Asiantuntija: yleislääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Kommentoi »