Demi

Miksi alapää kutisee ja kirvelee?

Miksi alapää kutisee ja kirvelee?
Alapään iho ja limakalvot saattavat ärtyä ja kutista esimerkiksi näistä syistä. Katso, mikä auttaa alapään kutinaan.
Kuvat
Julkaistu: 25.8.2015

Syitä alapään kutinaan voi olla monia:

Herkkä iho ja limakalvot voivat ärtyä hankaavista vaatteista, esimerkiksi stringeistä tai tiukoista farkuista. Keinokuituiset alusvaatteet voivat hautoa ihoa ja aiheuttaa kutinaa. 

Myös hajustetut ja valkaistut kuukautissuojat ja pikkuhousunsuojat saattavat aiheuttaa kutinaa ja ärsyttää ihoa.

Yksi syy kutinaan voi olla liian tarmokas ihon puhdistaminen ja pesu saippualla. Yleensä kutina ei johdu seksitaudista eikä puutteellisesta hygieniasta.

Alapään ihoa ja limakalvoja voivat ärsyttää myös atopia, muutama muu ihosairaus, emätintulehdus tai esimerkiksi hiivatulehdus. Hiivatulehduksen muita oireita ovat punoitus ja turvotus limakalvoilla sekä runsas paakkuinen valkovuoto. Myös kirvelyä pissatessa tai kipuja seksin aikana voi tuntua. Ensimmäinen hiivatulehdus kannattaa varmistaa lääkärissä, mutta sen jälkeen toistuvat hiivatulehdukset voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Kirvely johtuu usein siitä, että olet raapinut alapään ihon rikki. Jos sinulla on ihottumaa muualla, sitä voi ilmetä myös sukuelinten alueella. 

Myös jotkut seksitaudit, kuten sukuelinherpes tai satiaistartunta, voivat aiheuttaa kutinaa. Jos epäilet seksitautia, hakeudu testeihin.

Miten hoidan kutisevaa alapäätä?

Perussäännöt kutinan hoitoon ovat seuraavat:

Vältä hankaavia ja hautovia vaatteita. Käytä ilmavia vaatteita ja puuvillaisia pikkuhousuja.

Pese iho aamuin illoin pelkällä vedellä tai intiimialueelle tarkoitetulla pesunesteellä.

Alapään ihoa ja limakalvoja voi rasvata perusvoiteella, mikä auttaa sekä hautumisesta että atopiasta kärsivää ihoa. Bepanthen-voidetta voi käyttää vahvistamaan ja suojaamaan ihoa ja limakalvoja esimerkiksi iltaisin nukkumaan mennessä.

Anna ihon hengittää. Anna iholle ilmakylpyjä eli nuku ilman alushousuja. Vältä raapimista.

Jos huomaat, että raavit kutisevaa alapäätä erityisesti öisin, kannattaa käyttää puuvillaisia pikkuhousuja tai yöpaitana esimerkiksi onepiece-haalaria, jotta käsi ei pääse helposti alapään iholle. Yksi keino on pukea yöksi ohuet puuvillahanskat, joita saa apteekista tai kaupan siivoustarvikeosastolta. Silloin et saa kynsittyä ihoa rikki.

Jos et saa kutinaa rauhoittumaan muutamassa päivässä tai epäilet tulehdusta, varaa aika gynekologilta tai terveyskeskuslääkäriltä.

Asiantuntija: yleislääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Kommentoi »