Demi

Mikä saa hiukset kasvamaan?

Mikä saa hiukset kasvamaan?
Demi neuvoo: Kysyimme lääkäriltä, mikä vaikuttaa ihan oikeasti hiusten pituuteen.
Julkaistu: 20.1.2014

1. Kasvua ei voi vauhdittaa.

Hius kasvaa noin 0,5 milliä päivässä eli noin 1,5 senttiä kuussa. Olennaista on se, kuinka kauan yksi hius jaksaa kasvaa ennen irtoamistaan. Nuorilla sykli on noin 3–4 vuotta, eli hiukset voivat leikkaamatta kasvaa noin 70-senttisiksi. Lapsilla sykli on 6–7 vuotta, keski-ikäisillä 6–12 kuukautta.

2. Hiukset heijastavat terveyttä.

Ankara laihdutus, raju sairastelu tai stressaava elämänmuutos saa hiukset irtoamaan ennen aikojaan, mutta vasta 3–4 kuukauden viiveellä. Yleensä tukka elpyy parissa kuukaudessa itsestään, kun ongelma on hoidettu. Myös hiuspohjan tali-ihottuma aiheuttaa hiustenlähtöä. Lievät oireet voi hoitaa apteekin hilsesampoolla tai kortisonilinimentillä, hankalat tai pitkäkestoiset oireet lääkärissä.

3. Ravinto on tärkeää.

Vähärasvainen ruokavalio aiheuttaa hiustenlähtöä, joten syö esimerkiksi oliiviöljyä, pähkinöitä ja avokadoa. Myös anemia näkyy tippuvina hiuksina. Rautaa saa täysjyväviljasta, palkokasveista ja punaisesta lihasta. Tarvittaessa voit ottaa rautakuurin. Myös biotiini voi tsempata hiuksia. Kokeile 3–6 kuukauden kuuria, jonka saa apteekista. Biotiini on B-ryhmän vitamiini, jota saa esimerkiksi soija- ja viljatuotteista.

Lähteet: Ihotautilääkäri Laura Bouchard, HUS,Terveyskirjasto

Kommentoi »