Demi

Mikä ihmeen unihalvaus?

Mikä ihmeen unihalvaus?
Unihalvaus voi tuntua pelottavalta mutta on vaaraton vaiva. Lääkäri kertoo, mistä se johtuu ja milloin on syytä hakea apua.
Julkaistu: 6.3.2017

Ilmestyikö sängyn eteen Dracula? Moni unihalvauksen kokenut vertaa kokemusta kauhuleffaan.

Miltä unihalvaus tuntuu?

"Näin outoa unta, joka ei tuntunut unelta. Olin silmät auki omassa sängyssä mutta näin ympärilläni monta ihmistä, jotka yllättäen alkoivat sulaa sänkyni alle. Kun palasin tähän maailmaan, en voinut liikuttaa raajojani vaan ainoastaan silmiäni. En tiennyt, missä olen tai mikä nimeni on, mutta tiedostin, että olen hereillä. "

Esimerkiksi näin unihalvausta kuvaillaan Demi.fin keskustelussa.

Unihalvauksen aikana tuntuu, että on hereillä, ja näkee ympärilleen muttei pysty liikkumaan. Melkein jokainen kokee joskus unihalvauksen, mutta harvemmin useita kertoja elämänsä aikana.

Kohtaukseen voi liittyä näköharhoja ja voimakasta ahdistusta tai pelkoa, mutta se ei ole vaarallinen.

Mistä unihalvaus johtuu?

Unihalvauksessa aivot eivät herätessä ole kytkeneet unen lihashalvausta pois päältä. Tietoisuus eli ymmärrys ympäristöstä palautuu unesta, mutta lihakset eivät liiku.

Kohtaus menee aina ohi itsestään eikä yleensä kestä muutamaa kymmentä sekuntia pidempään.

Kenelle unihalvauksia tulee?

Usein unihalvaus periytyy. Kohtaukset ovat myös yleisempiä narkolepsiaa sairastavilla kuin muilla. Narkolepsia on sairaus, jossa ihminen nukahtelee useita kertoja päivässä, kun on paikallaan, vaikka ruokapöydässä tai koulutunnilla.

Pitääkö unihalvauksen vuoksi mennä lääkäriin?

Unihalvaus voi tuntua todella pelottavalta, mutta kun ymmärtää sen taustan ja vaarattomuuden, osaa ehkä suhtautua siihen levollisesti. Lääkärin apu ei ole tarpeen, ellei unihalvauksia tule kuukausittain tai tiheämmin tai valveilla ollessakin ole epätodellisia tuntemuksia, kuten näköharhoja.

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen

Lue myös:

Kommentoi »