Demi

Mikä heikentää e-pillerien tehoa?

Mikä heikentää e-pillerien tehoa?
Lääkäri kertoo, mitä pitää tehdä, jos unohtaa ottaa ehkäisypillerin. Lue myös, mitkä muut asiat voivat vaikuttaa pillerien ehkäisytehoon.
Julkaistu: 4.3.2015

Ehkäisypilleri on oikein käytettynä erittäin luotettava ehkäisytapa, mutta nämä asiat voivat heikentää pillereiden tehoa.

1. Unohdus

Pillerit kuuluu ottaa säännöllisesti pakkauksen ohjeen mukaan. Useimmissa merkeissä tabletti pitää ottaa 12 tunnin tarkkuudella. Aamulla unohtuneen tabletin voi siis ottaa iltapäivällä ilman, että sen teho heikentyy. Osassa minipillereitä tuntiraja on paljon lyhempi, jopa vain kolme tuntia. Taukoviikko ei saa venyä yli seitsemään vuorokauteen.  Jos unohdat pillerin, ota se heti ja jatka käyttöä normaalisti mutta käytä lisäksi kondomia seuraavan viikon ajan. Pillerimerkit eroavat toisistaan, joten varmista toimintaohjeet lääkäriltä tai hoitajalta.

2. Harvat lääkkeet

Apteekin reseptivapailla lääkkeillä ei ole vaikutusta hormonaalisen ehkäisyn tehoon. E-pillereihin vaikuttavia lääkkeitä on muutenkin vähän, ja asiasta kerrotaan aina pakkauksessa.

3. Vatsatauti

E-pilleri imeytyy vatsasta parissa tunnissa. Jos siis oksennat tai ripuloit kunnolla noin kolmen tunnin sisällä tabletin ottamisen jälkeen, se voi poistua vatsasta. Jos oksennat tai ripuloit kerran, voit ottaa uuden pillerin. Jos saat kunnon vatsataudin, kysy neuvoa lääkäriltä. Käytä varmuuden vuoksi kondomia viikon ajan sen jälkeenkin, kun vatsa on rauhoittunut ja tabletit pysyvät sisällä.

Lue lisää ehkäisystä:

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Kommentoi »