Demi

Melkein kuin Tähtiin kirjoitetttu virhe

Melkein kuin Tähtiin kirjoitetttu virhe
John Greenin kirjat muistuttavat yllättävän paljon toisiaan.
Julkaistu: 27.12.2014
Ansel Elgort ja Shailene Woodley olivat Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuvan (2014) Gus ja Hazel.
Tähtiin kirjoitettu virhe -kirjailija John Green toistaa itseään, ja hyvä niin. Vihdoin suomennetussa esikoisteoksessa on paljon samaa kuin Hazelin ja Gusin tarinassa. Kaikki viimeiset sanat (2005) kertoo yksinäisestä Milesista, joka suostuttelee vanhempansa siirtämään hänet sisäoppilaitokseen Alabamaan. Koulussa Miles ihastuu upeaan Alaskaan, mutta rakkaustarina päättyy ennen aikojaan.
Molempien päähenkilö on epäurheilullinen, yksikseen viihtyvä, kömpelö sosiaalisissa tilanteissa, eikä hänellä ole juuri ystäviä. Juoneen kuuluu, että päähenkilö kiinnostuu itseään coolimmasta tyypistä, mikä johtaa mutkikkaaseen ihastumiseen.
Greenin tarinoihin liittyy aina matka. Tähtiin kirjoitettu virhe -kirjassa Hazel lähti Amsterdamiin tapaamaan kirjailijaidoliaan, Miles taas vaihtaa maisemaa koulun vuoksi. Tarinan edetessä hahmot tekevät tietysti matkan myös oman päänsä sisään ja oivaltavat elämästään uusia asioita. Ennen kaikkea Greenin kirjoja yhdistää kuolema, kuten Kaikki viimeiset sanat -suomennos enteilee.
Yhteneväisyydet eivät tarkoita, että kirjat olisivat tylsiä. Jokainen Greenin teos koskettaa uudella tavalla. Kirjailija onnistuu puhumaan nuorille tavalla, joka ei ole lapsellinen. Hahmot eivät ole suosittuja, mutta se ei tee heistä tippaakaan säälittäviä.  Ei ihme, että Green on saanut valtaisan fanijoukon, joka kutsuu itseään nerdfightereiksi eli nörttisotureiksi. 
John Green: Kaikki viimeiset sanat (WSOY 2014)
Kommentoi »