Mandela: Pitkä tie vapauteen

Mandela: Pitkä tie vapauteen
Sivistystä viihdyttävässä paketissa
Julkaistu: 18.2.2014

Yksi asia käy nopeasti selväksi Nelson Mandelan omaelämäkertaan perustuvassa elokuvassa: lehtikuvissa rauhaa huokuva, hymyilevä papparainen on hyvin kaukana nuoresta ja intohimoisesta Nelsonista.

Köyhästä eteläafrikkalaisesta Nelsonista varttuu palavasieluinen asianajaja, joka silmät vilkkuen hurmaa naisia vielä naimisiinmenonsa jälkeenkin. Toisen vaimonsa ja radikaalien ystävien vaikutuksesta Nelson päätyy johtamaan rotuerottelua vastustavaa puoluetta. Väkivaltaisten iskujen takia Nelson ystävineen passitetaan vankilaan. 27 vuoden aikana mies rauhoittuu ja muuttuu lempeäksi harmaahapseksi. Vapauduttuaan Nelsonista tulee Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti ja myöhemmin rauhannobelisti.

On selvästi ollut haastavaa mahduttaa 95-vuotiaana kuolleen Mandelan värikäs elämä yhteen elokuvaan. Vaikka leffa päättyy siihen, kun hänestä tuli presidentti vuonna 1994, se kestää yli kaksi tuntia. Alun vauhdikkaat tapahtumat hyytyvät, kun Nelson joutuu vankilaan.

Thorista ja Pacific Rim -elokuvasta tuttu Idris Elba on Mandelana epäuskottavan raamikas. Sen sijaan aktivistivaimo Winnietä näyttelevä Naomie Harris tekee loistavan roolisuorituksen mellakoita lietsovana vallankumouksen esikuvana. Leffa tarjoaa koukuttavan kurkistuksen historiaan ja saa katsojan ymmärtämään Etelä-Afrikan veristä historiaa.

Pääosissa: Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Riaad Moosa

K-12

Kommentoi »