Maggie Stiefvater: Viettelys

Maggie Stiefvater: Viettelys
Supersuosittu Väristys-trilogia sai vihdoin jatkoa. Viettelys kertoo Colen ja Isabelin villin rakkaustarinan.
Julkaistu: 16.1.2015

Tarina jatkaa Väristys-trilogiasta tuttua epäonnista rakkaustarinaa. Tällä kertaa keskiössä ovat rocktähti Cole ja kapinahenkinen Isabel. Trilogiassa räiskyvä pariskunta erosi toisistaan repivästi ja päätti lähteä eri suuntiin. Viettelyksessä kaksikon tiet kohtaavat jälleen, kun Cole matkustaa Isabelin kotikaupunkiin Los Angelesiin. Pian he huomaavat, että rakkaus ja intohimo eivät olekaan sammuneet. 

Suhteen lämpenemistä mutkistaa se, että Cole on mukana tosi-tv-ohjelmassa. Kamera seuraa tähden arkea kotona ja vapaa-ajalla. Show antaa rokkarille mahdollisuuden työstää uutta albumia mutta poistaa lähes kaiken yksityisyyden. Isabel joutuu tahtomattaan mukaan ohjelmaan. Tarinaan on saatu myös fantasiajuonne: Cole ei ole paljastanut ohjelman tekijöille, että lämpötilan viilentyessä hän muuttuu sudeksi.

Juonta ymmärtääkseen ei tarvitse tietää aiempia tapahtumia, mutta kirjan maailma avautuu parhaiten Väristys-faneille.

Parasta kirjassa on Isabel. Kielteinen ja ynseä nainen oli Väristys-sarjan inhottavimpia hahmoja. Viettelyksessä hän on hauska, sarkastinen älykkö, joita kirjallisuudessa ei ole koskaan liikaa. Isabel olisi unelmaystävä, joka kertoisi varmasti rehellisen mielipiteensä niin uudesta paidasta kuin ihastuksestakin. Harmi, että teoksen suomennos ei aina tunnu sopivan henkilöiden suuhun. Vai kuinka moni  nuori kysyy: ”Kuis roikkuu?”

Pohdi lukiessa, miten keinotekoisia tosi-tv-ohjelmat ovat. Vaikka kamerat kuvaavat näennäisen viattomasti tavallista arkea, ainakin Cole suunnittelee ja käsikirjoittaa ennakolta, millä tempauksilla hän saisi hurmattua katsojat. Elämä kameroiden valvovan silmän alla vaikuttaa ahdistavalta. Tapahtumaympäristönä tosi-tv kuitenkin puhaltaa eloa ihmissusi-trendiin. 

Jos innostuit, lue myös Glen Duncanin Viimeinen ihmissusi (2013). Se on uuden ihmisusitrilogian ensimmäinen osa ja tarjoilee Twilight-henkeä aikuisempaan makuun.

(WSOY 2014)

Kirjan takana

Maggie Stiefvater on yhdysvaltalainen bestseller-kirjailija, joka omien sanojensa mukaan asuu keskellä ei mitään aviomiehen, kahden lapsen, neuroottisten koirien ja yhdeksän vuohen kanssa.  Inspiroivassa ja hauskassa blogissaan hän muun muassa kertoo, miksi hän on kirjailija eikä taistelulentäjä. Katso lisää osoitteessa maggiestiefvater.com tai Twitterissä @mstiefvater.

Kommentoi »