Demi

Lukas Moodysson tykkää ohjata nuoria

Lukas Moodysson tykkää ohjata nuoria
Demi tapasi: Ruotsalaisohjaaja Lukas Moodysson samastuu enemmän tyttöihin kuin miehiin.
Julkaistu: 28.11.2013

Ruotsalaisohjaaja Lukas Moodysson, 44, ohjasi elokuvan, joka kertoo vuonna 1981 Tukholmassa elävistä punkkaritytöistä. Hänen mielestään nuoria on toisinaan hauskempi ohjata kuin aikuisia näyttelijöitä.

– Nuorten leikittelevät näytellessään helpommin. Joskus kohtaukset kuvataan kaoottisesti, mutta sitten se leikataan järkevästi. Yleensä vain 5 prosenttia kuvatusta materiaalista päätyy elokuvaan.

Lukas löysi näyttelijät rooleihin kuukausien koekuvausten avulla.

– On kurjaa joutua sanomaan hyville nuorille näyttelijöille ei. Onneksi myös tytöt, jotka olivat ehdolla Me ollaan parhaita! -elokuvan rooleihin, pääsivät esittämään purkkaa syöviä tyttöjä yhteen kohtaukseen.

Lukas on aiemminkin tehnyt elokuvia tytöistä, kuten Fuckin Åmålin ja Lilja 4-everin. Miksi tytöt kiinnostavat?

– Ehkä siksi, että koen itse olevani enemmän feminiininen kuin maskuliininen henkilö. Vaimoni on meillä se, jolla pysyy vasara kädessä. Minä taas kokkaan, ja jos olen kauan pois kotoa, kasvit kuolevat.

Tykkään myös koruista, ja ostan niitä usein vaimolleni. Hän ei vain halua pitää niitä, joten päädyn itse käyttämään koruja.

Me ollaan parhaita! voitti Tokion filmifestareilla Grand Prix -palkinnon.

– Olin aivan varma, etten voi voittaa. Istuimme elokuvatiimin kanssa tylsistyneitä gaalassa ja toivoimme, että se loppuisi pian. Sitten yhtäkkiä sainkin kultaisen lohikäärmeen. Jopa poikani, joka ei ikinä ole otettu tekemisistäni, oli ylpeä minusta, sillä eräs japanilaistyttö halusi iPhoneensa nimmarini.

Ruotsalaisilla on vahva perinne nuorten tai nuorista kertovien elokuvien tekemisessä. Lukaksen suosikkielokuvia ovat Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander (1982) sekä Uli Edelin Christiane F. - tyttö metroasemalta (1981).

– Christiane F vaikutti minuun syvästi, kun olin 13-vuotias. Minun teki mieli alkaa vetää heroiinia ja elää samalla tavalla kuin siinä elokuvassa. En oikeastaan enää pidä kyseisestä elokuvasta.

Me ollaan parhaita ensi-illassa 6.12.

Kommentoi »