Demi

Lue kaikki e-pilleristä

Lue kaikki e-pilleristä
Harkitsetko e-pillereitä? Tästä jutusta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon e-pillereistä eli yhdistelmäehkäisyvalmisteista ja minipillereistä.
Julkaistu: 22.5.2015

Miten e-pilleri toimii?

Hormonaalisia raskaudenehkäisymenetelmiä on kahdenlaisia: Yhdistelmäehkäisyvalmisteet sisältävät sekä naishormoni estrogeeniä että keltarauhashormonia, ja niitä ovat e-pilleri, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari. Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä ehkäisyvalmisteita ovat minipillerit, ehkäisykapseli, hormonikierukka ja ehkäisyruiske.

Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät estrogeeni- ja keltarauhashormonia, jotka estävät munasolun irtoamisen ja siten raskauden. Tavallisesti yhdistelmäehkäisypillereitä käytetään kolmen viikon jaksoissa, ja hoitojen välissä on viikon tauko, jolloin tulee kuukautisvuoto. Joissakin valmisteissa tauko on lyhyempi. 

 

Sopivatko e-pillerit minulle?

  • Yhdistelmäehkäisyvalmisteita ei saa käyttää, jos on paljon verisuonitautien riskitekijöitä, kuten korkea verenpaine tai kolesteroli tai suvussa on verisuonitauteja.
  • Selvitä ennen gynekologille tai lääkärille menoa millaisia sairauksia vanhemmillasi ja isovanhemmillasi on ollut. Jos perheenjäsenelläsi on ollut laskimoveritulppa jalassa tai keuhkoissa, on turvallisinta käyttää keltarauhashormonivalmisteita. Lääkäri voi selvittää verikokeella, onko taipumus veritulppiin suurentunut.
  • Tupakointi on viisasta lopettaa, kun aloittaa hormonaalisen ehkäisyn, sillä ne yhdessä lisäävät verisuonitautien riskiä.
  • Hormoniehkäisy voi sekä helpottaa, pahentaa että aiheuttaa migreeniä, ja oireista kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jos sairastat aurallista migreeniä, jossa ilmenee ennen kivun alkamista näköhäiriöitä ja ihon puutumista, ei yhdistelmävalmisteita saa käyttää aivoverenkiertohäiriön riskin takia. Migreeniä sairastava voi käyttää turvallisesti minipillereitä ja muita keltarauhashormonivalmisteita.
  • Ehkäisyvalmisteiden sivuvaikutukset ovat yleisiä, mutta ne helpottavat yleensä itsestään. Tavallisia haittoja ovat rintojen arkuus, niukka tiputteluvuoto, lievä päänsärky ja huonovointisuus. Jos vaivat jatkuvat yli 2–3 kuukautta, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, joka määräsi ehkäisyvalmisteen. 
  • Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa myös mielialanvaihtelua, ärtyisyyttä, itkuisuutta ja kiukkuisuutta. Oireet voivat olla valmistekohtaisia, joten merkin vaihtaminen saattaa auttaa. Pillerit eivät lihota, mutta hormonit voivat aluksi lisätä ruokahalua. Jos olet tyytymätön käyttämäänsä ehkäisyvalmisteeseen, keskustele vaihtoehdoista lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.
  • Älä lopeta ehkäisyn käyttämämistä puhumatta terveysalan ammattilaisen kanssa. 

 

E-pillereiden hyödyt

Vakituisesti seurusteleville ja epäsäännöllisistä tai kivuliaista kuukautista kärsiville yhdistelmäehkäisypillerit eli e-pillerit ovat hyvä ratkaisu. Naishormoni estrogeenin ja keltarauhashormoni progestiinin määrä ja laatu vaihtelevat eri merkeissä, ja kovia kuukautiskipuja tai runsasta vuotoa voidaan hillitä sopivalla yhdistelmällä.

Tietyt e-pillerit helpottavat aknea, ja niitä käytetäänkin sen hoitoon joko yksinään tai yhdistettynä muihin aknelääkkeisiin. Kaikki e-pillerit tai muut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet eivät sovellu aknepotilaalle. Osa niistä voi jopa pahentaa näppylöitä. Parhaimman ihoa hoitavan tehon saa pillereistä, joissa on mieshormoneja vähentävä, eli antiandrogeeninen, vaikutus. Mieshormoneja on myös naisen kehossa ja niiden tiedetään olevan osasyyllisiä aknen puhkeamiseen. E-pillerit myös tasaavat kuukautiskierron hormonivaihtelut, jolloin kuukautisia edeltävä näppylöinti saadaan kuriin.

E-pillerit ovat hyvä aknehoito silloin, kun nainen tarvitsee myös tehokasta raskaudenehkäisyä. Muissa tilanteissa tämän hetken hoitolinjauksen mukaan on parempi käyttää muita aknevalmisteita, kuten lääkegeelejä ja -voiteita, antibioottihoitoja tai vaikeimmissa tilanteissa ihotautilääkärin määräämää isotretioniinihoitoa (kauppanimiä esimerkiksi Roaccutan). Aknen hoitoon käytetyissä pillereissä on muihin e-pillereihin verrattaessa enemmän hormoneja. Erityisesti nuoria käyttäjiä ei haluta altistaa hormonikuormalle, jos muitakin hoitovaihtoehtoja on olemassa.

E-pillereihin liittyy ennakkoluuloja, mutta useimmat niistä eivät pidä paikkaansa. Hiukset eivät lähde, eivätkä pillerit aiheuta rintasyöpää. Joillakuilla e-pillerit saattavat aiheuttaa mielialan vaihtelua tai haluttomuutta.

Kannaattaako e-pillerit vaihtaa minipillereihin?

Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät minipillerit ovat vaihtoehto, jos yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi sinulle esimerkiksi aurallisen migreenin vuoksi. Ne estävät osaa munasoluista irtoamasta ja muuttavat kohdunkaulan liman koostumusta niin, ettei sperma pääse kohtuun.

Minipillereillä ei ole yhdistelmäehkäisypillereiden hyvää vaikutusta esimerkiksi kuukautisongelmiin tai ihoon, minkä vuoksi niitä ei tavallisesti suositella ensimmäiseksi ehkäisyvaihtoehdoksi. 

Minipillerit saattavat aiheuttaa tiputteluvuotoa ja epäsäännöllisiä kuukautisia. Joillakuilla kuukautiset voivat loppua kokonaan hormonien käytön aikana. Minipillerit eivät auta iho-ongelmissa vaan voivat jopa pahentaa niitä. 

 

Täytyykö e-pilleri tai minipilleri ottaa aina samaan aikaan?

E-pillerien käytössä tärkeintä on, että muistaa ottaa pillerin joka päivä. Yksikin unohtunut pilleri voi johtaa ehkäisytehon heikkenemiseen. Kaikkein vaarallisinta on, jos pillerin unohtaa ottaa pakkauksen ensimmäisen viikon aikana. Pakkausselosteessa kerrotaan, miten tulee toimia, mikäli pilleri unohtuu.

Ehkäisypilleri suositellaan ottamaan samaan aikaan joka päivä siksi, että se helpottaa pillerin ottamisen muistamista. Muutaman tunnin heitoilla ei siis ole merkitystä, kunhan muistaa ottaa jokaisen pillerin. Minipillereitä syödään kuukauden jokaisena päivänä. Myös ne on otettava säännöllisesti, joskus jopa tunnin tarkkuudella.

Asiantuntijat: gynekologi Päivi Tommola ja yleislääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

 

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lisää tietoa ehkäisystä löydät suuresta ehkäisy-tietopaketista.

Kommentoi »