Torttu- ja piparikautta voi piristää leipomalla luciapullia!
TAIKINA
200 g leivontamargariinia tai voita
1/2 g sahramia
5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 kpl munaa
17 dl vehnäjauhoja
VOITELUUN
1 kpl munaa
KORISTELUUN
1 dl rusinoita
TEE NÄIN
1. Sulata rasva mikroaaltouunissa ja lisää joukkoon sahrami ja maito.
2. Kuumenna tarvittaessa lisää, niin että neste on kädenlämpöistä (noin 37 °C). Murenna hiiva joukkoon.
3. Lisää myös sokeri, suola ja muna sekä puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
4. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
5. Kohota taikinaa leivinliinan alla 30–40 minuuttia, kunnes taikina on kaksinkertaisen kokoinen.
6. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hyvin.
7. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat edelleen 20 palaan.
8. Muotoile palat sormenpaksuisiksi tangoiksi (noin 20 cm) ja rullaa tangon päät eri suuntiin kierteelle.
9. Kohota luciapullia pellillä liinan alla. Voitele luciapullat munalla ja koristele rusinoilla. Kannattaa liottaa rusinoita ensin hetki vedessä, niin ne eivät kärähdä uunissa.
10. Paista 225 asteessa 8–10 minuuttia.
11. Herkuttele!
Resepti: Maku.fi