Demi

Löydä tie omalle alalle

Löydä tie omalle alalle
Top 5: Etkö ole keksinyt unelma-ammattia, tai tuntuuko toiveittesi työ saavuttamattomalta? Älä huoli ja lue nämä viisaudet.
Julkaistu: 22.4.2014

Carrien päiväkirjojen AnnaSophia Robbilla on opiskelupaikka Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Näyttelijä aikoo aloittaa opinnot, kun töiltään kerkeää. Nyt kirjoitusvälineet ovat onneksi kätevämpiä kuin 1980-luvulle sijoittuvassa Carrien päiväkirjoissa.

Joskus järki sanoo yhtä ja haaveet toista. Näistä viisauksista saat apua, jos mietit, millaista työtä haluat tehdä tulevaisuudessa.

1. Intohimo käy kompassista

Älä valitse vastenmielistä ammattia, vaikka siinä riittäisi hommia ja virtaisi rahaa. Työ vie suuren osan elämästä, joten siitä kannattaa nauttia. Luultavasti­ olet myös hyvä siinä, mistä tykkäät. Jos sinulla ei ole unelma-ammattia tai huikeaa erityisosaamista, älä ahdistu. Valitse tutkinto, joka avaa monia ovia. Kiinnostukset kirkastuvat usein opiskeluaikana. Jätä kaikista epävarmimmat alat intohimoisille. Esimerkiksi­ media- ja taidemaailmassa omistautuneet nappaavat harvat työpaikat.

2. Unelmat saattavat kahlita

Unelmien opiskelu- tai työpaikka ei aina aukene, vaikka pänttää pääsykokeeseen tai lähettää hakemuksia. Jos takertuu itsepintaisesti yhteen haaveeseen, moni muu mahdollisuus voi jäädä huomaamatta.­ Unelmista ei tarvitse luopua, mutta niitä tulee päivittää. Mieti, mikä tavoittelemassasi työssä viehättää. Voisiko samaa asiaa toteuttaa toisessa hommassa?­ Joskus on parempi pitää intohimo rakkaana harrastuksena.

3. Tulevaisuus on arvoitus

Älä hylkää taiteilijahaaveitasi vain, koska lähihoitaja­ on järkevämpi ammatti opon tai äidin mielestä. Joka alalla on työttömiä, ja työllisyystilanne elää. Jatkossakin tarvitaan lääkäreitä, sähkömiehiä ja roskakuskeja. Tulevaisuudessa energia- ja kierrätysalan sekä henkilökohtaisen palvelun ammattilaisten, kuten personal trainerien, kysyntä kasvaa. Vuonna 2020 on myös ammatteja, joista emme ole vielä kuulleetkaan.

4. Koulutus yksin ei riitä

Koulutus on tärkeää muttei kaikki kaikessa. Kannattaa tutustua opiskelukavereihin, sillä heistä tulee kollegoja, yhteistyökumppaneita ja pomoja. Harrastuskin voi auttaa työllistymään. Vaikkei päädy olympiaurheilijaksi, kilpauimaritausta kertoo työnantajalle pitkäjänteisyydestä. Bloggarin sometaitoja arvostetaan monella alalla.

5. Voit valita monta ammattia

Kenenkään ei tarvitse tietää 15-vuotiaana, mitä haluaa tehdä loppuelämänsä. Luultavasti ehdit työskennellä useassa ammatissa. Jokainen löytää paikkansa, kun tutkii vaihtoehtoja ja tekee töitä tavoitteidensa eteen.

Asiantuntija: Työlinjan uraohjauksen psykologi Elise Hakala

Jos koulutus tai työ askarruttaa, lähetä kysymyksesi Kysy opolta -painikkeen kautta Demin koulutusasiantuntijalle Päivi Poutiaiselle.

Kommentoi »