Demi

Löydä tanssilajisi

Löydä tanssilajisi
Tanssiminen kehittää kehonhallintaa, itsevarmuutta ja luovuutta. Lajeja on niin paljon, että jokaiselle löytyy sopiva. Valitse omasi!
Julkaistu: 13.2.2014

Huolellinen tekniikka on olennaista kaikessa tanssimisessa mutta erityisesti perinteisissä lajeissa. Liikkeitä voi hioa loputtomasti, mutta tärkeintä on itseilmaisu. Mitä tunnetta sinä haluaisit kuvata kehosi avulla?

➤ Baletissa yhdistyvät dramaattiset roolit, keveä liike ja klassinen musiikki. Tunneilla harjoitellaan perinteisiä liikesarjoja tangolla ja keskilattialla, mutta tanssiin kuuluu olennaisesti myös tarinan kerronta elein ja ilmein. Myös nuorille ja aikuisille järjestetään alkeisryhmiä.

➤ Nykytanssi sopii niille, jotka haluavat luoda liikkumisesta oman kielensä. Tanssitunneilla opitaan ilmaisemaan itseä ja kokeilemaan oman kehon mahdollisuuksia. Liikkeen ei ole pakko olla kaunista tai kevyttä, vaan se saa näyttää luonnolliselta.

➤ Steppi lähentelee musiikkia, sillä olennainen osa tanssia on metallipohjaisten kenkien naputtelu. Hauskan tekniikan opetteleminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja rytmitajua.

Tanssiessa oma kroppa tulee tutuksi, mikä lisää itsevarmuutta. Treenaamisen ei ole pakko olla vakavaa, vaan tanssiessa saa kokeilla ja heittäytyä. Etenkin street-lajeihin kuuluvat mukavat vaatteet, menevät rytmit ja rento asenne.

➤ Hiphopissa olennaista on persoonallinen tanssityyli ja tietenkin musiikki. Liikkeet eivät ole turhan säntillisiä. Tutkimusten mukaan hiphop parantaa itsetuntoa! Kokeile myös reipasta housea, funkmusiikin tahdissa tanssittavaa lockingia ja poppingia tai akrobaattista breakdancea.

➤ Krumping-tunneille kannattaa lähteä purkamaan paineita. Tanssi syntyi nuorten tarpeesta ilmaista vihaa ja turhautumista positiivisella tavalla, ja niinpä se sisältää paljon voimakkaita käsien ja keskivartalon liikkeitä ja tömistyksiä.

➤ Vogue opettaa kauniita poseerauksia ja selkeitä liikkeitä. Tanssi syntyi 1980-luvulla amerikkalaisilla homoklubeilla, joissa miehet alkoivat imitoida huippumalleja.

Tanssi on hyvää liikuntaa, jossa kunto kasvaa ja ryhti paranee. Halukkaat pääsevät myös kehittämään esiintymistaitojaan ja kilpailemaan.

➤ Jazz-tanssi opettaa esiintymistaitoa, kehonhallintaa ja rytmitajua. Esimerkiksi West Side Story -musikaalista tuttu tanssi sopii hypyistä, pirueteista ja nopeasta temposta nauttiville.

➤ Showtanssi sopii monipuolisuuden ystäville, sillä se yhdistelee vapaasti useita eri tanssilajeja. Showtanssiesityksissä on usein jokin tarina, ja siksi tanssin ilmaisuvoima on tärkeää.

➤ Discodance tuo mieleen Saturday Night Fever -elokuvan, ja sitä voidaankin tanssia tyylikkään 1970-luvun discomusiikin tahtiin. Discokilpailuissa taas tärkeintä ovat vauhdikkaat hypyt, askelsarjat ja käsiliikkeet, joita tehdessä syke nousee ja kestävyys paranee. Nopeimmillaan tanssi muistuttaa aerobicia.

Tanssia harrastetaan tavallisesti ryhmässä, mutta erityisesti kansantansseissa yhdessä tekeminen on tärkeää. Yksinkertainenkin liike näyttää vaikuttavalta, kun monta ihmistä tekee sen yhtä aikaa. Kansantanssien harrastaminen on myös erinomainen tapa perehtyä kiinnostavan maan kulttuuriin.

➤ Afrotanssi sopii niille, jotka vierastavat pitkiä koreografioita, sillä tanssi sisältää melko paljon toistoa. Afrikka on valtava maanosa täynnä erilaisia perinnetansseja, mutta yhteistä niille ovat tarttuvat rumpurytmit ja rento hauskanpito.

➤ Suomalaiseen kansantanssiin kuuluu hyvä henki ja meininki. Nykykansantanssi ottaa vaikutteita monista lajeista kuten nykytanssista. Hauskimmillaan kansantanssi on livesoiton tahdissa erilaisissa musiikkitapahtumissa.

➤ Bollywood-tunneilla tutustutaan intialaisten elokuvien värikkääseen tanssiin. Liikkeet sisältävät runsaasti tunteiden ilmaisua ja huumoria.

Tanssi opettaa kuuntelemista, ja erityisesti paritanssi kehittää herkkyyttä reagoida toisen liikkeisiin. Yleensä tanssiparin löytää tunneilta, mutta asia kannattaa tarkistaa etukäteen tanssikoulusta.

➤ Seuratansseja voi tanssia muutenkin kuin keski-ikäisten seurassa. Esimerkiksi dramaattinen argentiinalainen tango kerää nuoria tanssinharrastajia yhteen ympäri maailmaa. Monenlaisten tanssijoiden kanssa pyörähtely on hyvä tapa kehittää reagointitaitojaan ja tutustua uusiin ihmisiin.

➤ Kilpatanssiin kuuluvat vakiotanssit eli valssi, quickstep, foxtrot, tango ja wieninvalssi sekä latinalaistanssit eli samba, rumba, jive, cha cha ja paso doble. Tanssitunneilla treenataan kaikkia lajeja ja hiotaan koreografioita.

➤ Rock ’n’ swing -tansseihin kuuluvat villit koreografiat ja vapaa improvisointi musiikin mukana. Esimerkiksi swingin tahtiin tanssittava lindy hop on sulavaa ja akrobaattista, ja boogie woogieen kuuluvat eläytyminen ja parin nostot.

Kommentoi »